Het juiste hoesje

Het juiste hoesje

Duurzaamheid is het sleutelwoord van de tijd waarin we leven. Meer dan ooit dienen we onze keuzes en gedrag te heroverwegen. We willen allemaal een leefbare toekomst. En wij wijnliefhebbers willen ook een vruchtbare toekomst voor de wijnbouw. – TEKST NIEK BEUTE | BEELD REDACTIE

Het juiste hoesje

Overal om ons heen zien we de impact van de klimaatverandering. Ook de wijnwereld ondervindt dit in steeds sterkere mate. Zo heeft Frankrijk dit jaar zijn vroegste hittegolf ooit gehad en Australië gaat gebukt onder een enorme regenval. De extremen worden steeds verder uitvergroot en de wijnstok moet dit alles steeds weer doorstaan. Om de klimaatverandering een halt toe te roepen, moeten we onze CO₂-uitstoot drastisch verminderen. Alle beroepsgroepen moeten hun steentje bijdragen, zo ook de wijnsector. Er zijn hierbij twee factoren die voor de grootste CO₂-belasting zorgen: de verpakking en het vervoer van wijn.

Flessenromantiek

Er zijn steeds meer verpakkingsvormen voor wijn op de markt. Denk hierbij aan de bag-in-box, het drankenkarton en de blikverpakking. Deze werden in eerste instantie ontwikkeld om kosten te reduceren of vanwege het gebruiksgemak, maar zijn ook steeds vaker een duurzame oplossing om de CO₂-uitstoot te verminderen. Dat brengt ons meteen bij de ouderwetse glazen fles, de eeuwenoude verpakkingsvorm die inherent met verbonden is. Het was in 1821 dat er met gebruik van een mal een vaste vorm en eenheidsmaat voor wijn mee werd gecreëerd. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd het bottelen op fles overgenomen door de gehele wijnmarkt.

(…)

 

Je leest meer in WINELIFE Magazine 78. Losse nummers bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

 

 

nl_NLNederlands