Topwijnmaker Tim Mondavi op bezoek

Topwijnmaker Tim Mondavi op bezoek

Veroordeeld worden tot een proeftijd. Het is minder straf dan de gevangenis, maar je moet toch zwijgen, netjes luisteren, geen fouten maken… We doen niet moeilijk en zitten hem geduldig uit. – TEKST + BEELD REDACTIE

Topwijnmaker Tim Mondavi op bezoek

De term verticale wijnproeverij wordt vandaag wel heel letterlijk genomen. In de historische afmijnzaal van de voormalige bloemenveiling in Venlo zitten de 70 proevers trapsgewijs aan hun lessenaars, het doet ons denken aan de steile tribunes van Theater Carré. Het goede nieuws is dat iedereen meester Tim (Timothy) Mondavi uitstekend kan zien.

Theorie

De masterclass van de beroemde Californische wijnmaker begint muzikaal met het ten gehore brengen van de volksliederen van de Verenigde Staten en Nederland, terwijl de vlaggen van beide landen in beeld gebracht worden. De toon voor wat een memorabele dag gaat worden is gezet! Rode draad in Tims verhaal is de familiegeschiedenis. Die begon met de Italiaanse immigrant Cesare Mondavi, die in 1919 Californische druiven kocht om thuis in Minnesota wijn te maken. Zijn zoon Robert vestigde zich in Napa Valley en maakte daar naam met de Robert Mondavi Winery in Oakville (1966). Wereldberoemd werd ook Opus One, een samenwerking met Baron Philippe de Rothschild. Deze wijn, gebaseerd op een Bordeaux-blend en gemaakt van lokale Cabernet Sauvignon, zette Napa Valley voorgoed op de kaart.

Instructies

Na de verkoop van de Robert Mondavi Winery richtte Tim Continuum Estate op en daar heeft Cabernet Sauvignon opnieuw een glansrol. Zijn zoons Carlo en Dante begonnen in 2013 RAEN Winery, waar Pinot Noir de hoofdrol speelt.

(…)

 

Ben je benieuwd naar het hele artikel? Je leest het in WINELIFE editie 78-2022. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

nl_NLNederlands