Jasper Van den Heuvel wint Lafite Laureaat en is Vinoloog van het Jaar 2023

Jasper Van den Heuvel wint Lafite Laureaat en is Vinoloog van het Jaar 2023

Jasper Van den Heuvel is de trotse winnaar van het Lafite Laureaat 2023, de door De Monnik Dranken en Domaines Barons de Rothschild Lafite gesponsorde prijs verbonden aan het behalen van de titel Vinoloog van het Jaar. Op de tweede plaats eindigden ex aequo Lisa van der Werf en Karin Muires. Jasper mag zich niet alleen gedurende een jaar ‘Vinoloog van het Jaar’ noemen, ook wint hij met zijn partner een bezoek aan Château Lafite Rothschild in Bordeaux. – TEKST + BEELD VERENIGDE VINOLOGEN NEDERLAND

Finale Vinoloog van het Jaar 2023

Jaarlijks organiseren de Verenigde Vinologen Nederland (VVN) en De Monnik Dranken een competitie om de titel Vinoloog van het Jaar. Na meerdere voorrondes, werd de winnaar afgelopen vrijdag 27 januari 2023, in de finale in Oldenzaal bepaald.

Tijdens de finale dienden de negen beste blindproevers twaalf wijnen in een blindproeverij te identificeren middels een aantal vragen. De test begon met 8 ‘signatuur wijnen’ (4 witte wijnen en 4 rode wijnen), dit zijn wijnen waar een land of gebied zich mee identificeert. Bijvoorbeeld Sauvignon Blanc en Marlborough en Tannat en Uruguay. In totaal waren er 4 landen cq gebieden vertegenwoordigd; elk heeft een witte- en een rode signatuur wijn.

De finalisten moesten eerst het druivenras van deze 8 signatuurwijn invullen. Vervolgens dienden de blindproevers te beslissen welke witte signatuur wijn hoort bij welke rode signatuur wijn; de wijnen van elk paar (4 duo’s in totaal) waren dus afkomstig uit hetzelfde land/gebied van herkomst. Van de laatste vier wijnen, moest wederom het druivenras worden bepaald en de leeftijd van de wijnen.

Jasper Van den Heuvel wint Lafite Laureaat en is Vinoloog van het Jaar 2023

Jasper Van den Heuvel versloeg de andere finalisten en scoorde vooral goed op het onderdeel met de signatuurwijnen. “Een knappe prestatie, aangezien deze duo’s van signatuurwijnen veel finalisten op het verkeerde been zette,” aldus de jury bestaande uit Cees van Casteren en Andrea de Leeuw. Op de tweede plaats eindigden ex aequo Lisa van der Werf en Karin Muires, zij ontvingen 2 mooie flessen wijn en een kristallen Lafite Rothschild karaf.

De Monnik Dranken draagt de vinologen een warm hart toe en stelt daarom, samen met Domaines Barons de Rothschild Lafite, een fraaie prijs ter beschikking: de winnaar wordt met partner uitgenodigd voor een privé bezoek aan Château Lafite Rothschild.

Finalisten Vinoloog van het Jaar finale 2023

  1. Martin Favié
  2. Jasper Van den Heuvel
  3. Angelique Meulendijks
  4. Rik van Nieuwkerk
  5. Bjorn Scholten
  6. Bernard Witzel
  7. Lisa van der Werf
  8. Ed Carper
  9. Karin Muires

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Verenigde Vinologen Nederland (VVN) en De Monnik Dranken

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE Magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands