Hoe creëer je een wijnkelder?

Hoe creëer je een wijnkelder?

Het is de droom van iedere wijnliefhebber: een eigen wijnkelder, een voorraad van wijnen die je door de jaren heen zelf hebt samengesteld. Om te zorgen dat jij hier ook een start mee kunt maken, gaan we er dieper op in. Zo kun je je vakantieflessen bewaren voor later en investeren in de jaargangen van de kinderen. En sta je klaar om in iedere situatie de juist fles tevoorschijn te toveren. – TEKST NIEK BEUTE | BEELD REDACTIE

Hoe creëer je een wijnkelder?

De ouderwetse kelder is de ideale omgeving om wijnen te laten rusten en rijpen. Mocht je een nieuw huis gaan bouwen, is het zeker te overwegen om deze aan te laten leggen. Maar voor iedereen die niet in die gelegenheid is, zijn er genoeg andere oplossingen. De omvang van de beoogde verzameling bepaalt hoe de ruimte hiervoor ingericht dient te worden. Bij een beginnende verzameling zijn klimaatkasten het meest geschikt. In een ruime kast is er plek voor wel driehonderd flessen. Dat lijkt groot, maar zodra de verzamelwoede toeslaat zal een klimaatkast al snel vol liggen. Het is ook mogelijk om een berging, een kamer of een kelder in te richten als wijnopslag. Hierbij kun je met een aantal zaken rekening houden.

Temperatuur, licht & lucht

Temperatuur en bovenal een constante temperatuur is een pre. Wisselende temperaturen hebben een negatieve invloed op de wijn. Een constante temperatuur van rond de 13 graden zou ideaal zijn. Er is klimaatbeheersing op de markt die ontwikkeld is voor wijnopslagruimtes; van een inloopkast tot garagebox. Het is maar net hoe gek je het wil maken. Begin vooral klein en bouw je collectie gedoseerd op.

[…]

 

Benieuwd naar het hele artikel? Je leest ‘m in het nieuwste WINELIFE Magazine 75. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE Magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands