Gebakken eendenborst met kersen en pinot noir-saus

Gebakken eendenborst met kersen en pinot noir-saus

Een eenvoudig te bereiden recept uit Amerika, dat je de hele winter door kunt maken. De lichtzoete kersensaus maakt de malse eendenborst met krokante korst helemaal af. – TEKST + BEELD REDACTIE

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 4 halve eendenborsten, met vel
  • zout en gemalen zwarte peper
  • 30 g fijngehakte sjalotten
  • 1 teen knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 240 ml Californische Pinot Noir
  • kippenbouillon 240ml
  • 70 g gedroogde kersen, gehalveerd
  • 30 g ongezouten boter
  • langkorrelige (zoete) witte rijst

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op de laagste temperatuur. Maak met een scherp mes drie lange, ondiepe sneden net door de huid van elke halve borst, met een tussenruimte van zo’n 1,3 cm. Kruid royaal met peper en zout. Verhit een grote, liefst gietijzeren koekenpan op middelhoog vuur. Leg de eendenborsten met de huid naar beneden in de pan. Bak 8 minuten; de huid moet diep goudbruin zijn. Draai de stukken vlees om en bak 3 minuten (voor medium rood) of langer. Leg ze in een hittebestendige schaal in de oven om ze warm te houden.

Verwijder het eendenvet uit de koekenpan, op 30 ml na. Zet op middelhoog vuur en voeg de sjalot en knoflook toe. Bak gedurende 1 minuut, al roerend, tot de knoflook lichtbruin is. Verhoog het vuur tot middelhoog en giet de wijn en kippenbouillon erbij. Breng aan de kook gedurende 5 minuten om vloeistof iets in te dikken. Voeg de kersen toe en kook nog 2 minuten. Haal de pan van het vuur en klop snel de boter erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Haal de eendenborsten uit de oven en snij ze diagonaal in plakjes van 1,25 cm. Verdeel voor het serveren de gekookte rijst over vier borden, verdeel de plakjes eend over de rijst en schep de saus over en rond de eend.

Dit is een recept van California Wine Institute.

 

Benieuwd welke wijn je het beste bij dit recept kunt drinken? Je leest het in WINELIFE Magazine 74. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.