Bliksembezoek Moldavië

Bliksembezoek Moldavië

Ooit gehoord van wijnland Moldavië? WINELIFE was ook benieuwd en ging op bliksembezoek. Dit voormalige Oostblokland heeft een enorm kwaliteitspotentieel op het gebied van wijnbouw. Tenminste, alleen als het ze lukt om de hardnekkige Russische erfenis af te schudden en te gaan voor hun eigen eigenheid, typiciteit en vooral originaliteit.
Tekst en beeld: Petri Houweling

Het is eigenlijk niet zo ver weg, maar toch is het een heel andere wereld. Ze maken er al eeuwenlang eigenzinnige wijnen van druiven die voor de meesten van ons totaal onbekend zijn. Daarom reisden we voor een bliksembezoek af naar het oosten en ontdekten een heel bijzonder wijnland: Moldavië. 

REPUBLICA MOLDOVA IN HET KORT

Moldavië wordt in het westen begrensd door Roemenië en voor de rest door Oekraïne. Je begrijpt, dit is geen prettige positie, vandaar dat ze in 2022 het lidmaatschap van de EU aanvroegen. Dat vraagt een andere focus, want tot 1991 behoorde Moldavië tot de Sovjet-Unie. Daarvan zijn overal de sporen te zien. Het is een arm land, de inwoners hebben het laagste inkomen per van heel Europa. Ook op het vlak van de Human Development Index (menselijke ontwikkeling op het vlak van volksgezondheid, armoede en onderwijs, red.) scoren ze slecht. Zelfs de toeristen weten Moldavië (nog) niet te vinden, het is het minst bezochte land in deze regio. Dit kan de reden zijn waarom de wijn er vandaan onbekend is. Aan de kwaliteit en vakmanschap ter plekke ligt het niet, er wordt in Moldavië al bijna 5.000 jaar wijn gemaakt.

Zelfs de toeristen weten Moldavië (nog) niet te vinden

SOVJETWIJNEN

In de 19e eeuw beleefde de wijnindustrie haar grootste hoogtepunt. Dat was ook de tijd dat authentieke druivenrassen op grote schaal werden ingeruild voor de bekende Franse rassen, zeker voor de export. Een groot deel van de wijnen ging naar Rusland. Daar is Moldavische wijn nog steeds een begrip. Prettig, want wijnbouw is voor de Moldavische economie een van de belangrijkste sectoren. Ongeveer een tiende deel van het land, wat net iets kleiner is dan Nederland, is bedekt met druiventeelt. Geen enkel ander Europees land komt ook maar in de buurt van dit hoge percentage. De Russen onderkenden namelijk tijdens het tijdperk van de voormalige Sovjet-Unie al de potentie van wijnland Moldavië. De kelders van het Kremlin schijnen er nog steeds mee vol te liggen. Onder hun invloed werd het aantal wijngaarden flink uitgebreid en werden gigantische wijnkelders aangelegd. Die waren destijds ook hard nodig want de kwantiteit was belangrijker dan de kwaliteit. 

De kelders van het Kremlin schijnen er nog steeds mee vol te liggen.

FLIRTEN MET HET WESTEN

De Russen hadden gelijk: Moldavië is een ideaal wijnland. Het klimaat is mediterraan, er zijn zeer wisselende bodems en de bevolking heeft eeuwenoude ervaring. Maar het land kampt nog steeds met bureaucratie, en de wijnen er vandaan zijn nauwelijks bekend in het westen. Er worden van de Franse druiven uitstekende wijnen gemaakt, maar het is lastig opboksen tegen de concurrentie van de grote wijnhuizen uit de Nieuwe Wereld. 

Ook het gebrek aan typisch inheemse druiven maakt het lastig voor de wijnboeren om zich te onderscheiden. Op afzetgebied is er nog geen echte zorg, want de Moldavische wijn wordt – via een omweg vanwege de oorlog met Oekraïne – nog steeds op grote schaal in Rusland gedronken. Ook in de buurlanden vinden Moldavische wijnen gretig aftrek. Zelf flirten ze graag met het westen, dat komt ook omdat Rusland nogal onbetrouwbaar kan zijn als zakenpartner. 

Moldavië is een ideaal wijnland

Lees het hele artikel in WINELIFE 87.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands