Delícias do Brasil

Delícias do Brasil

Bier met barbecuevlees, caipirinha met cassave: dat is het culinaire beeld dat we hebben van Brazilië. Maar wat zijn de recente ontwikkelingen op het bord en in het glas spectaculair! Op onze tour langs toprestaurants, chefs en sommeliers komen we de meest verrassende pairings tegen.
Tekst: Jacques Hermus 

September 2009. Op een podium in het congrescentrum van Bento Gonçalves, Zuid-Brazilië zitten internationale wijnjournalisten in een panel te vertellen over de wijnen uit de staat Rio Grande do Sul. Het publiek? De Braziliaanse culinaire pers, die vol verbazing kennisneemt van de wijnen uit hun eigen land. Dachten we als wijnjournalisten gewoon wat te proeven en wijngaarden te bezoeken, blijken we zelf onderdeel van een programma. Overal worden we door lokale kranten geïnterviewd en zelfs gefilmd voor de nationale televisie.
’s Avonds drinken de Brazilianen liever de scheveflessenwijn van J.P. Chenet of een goedkope Chileense wijn. De internationale voorzitter van de jury van het lokale wijnconcours, een Franse professor in de oenologie van de universiteit van Bordeaux, die ’s middags nog voor de volle zaal hoog opgegeven had over de Braziliaanse wijnen, spuugt bij het diner de Braziliaanse wijnen ook maar uit en laat zich Franse champagne inschenken. ‘Beter dan die zoete schuimrommel die ze hier maken.’

Italiaanse roots

November 2023. In restaurant Charco in Sāo Paulo schenkt Tuca Mezzomo bij vrijwel elke gang een wijn uit zijn geboortestreek, datzelfde zuiden van Brazilië. Bij de geroosterde paddenstoelen, gerookte pompoen en parmezaan presenteert hij een Guardiāo do Céu van Vanessa Meding uit Bento Gonçalves, een oranje wijn van druivenras moscato giallo. Bij de jamón ibérico met geroosterde mais serveert hij een Allumé Cabernet Franc van Pizzato, ook uit Rio Grande do Sul. Wat opvalt? Er zit veel Italiaans in al die namen, van de chef-kok, maar ook van de druiven en de wijnmakers.

Vallei der wijngaarden

Als je bij de stad Bento Gonçalves door de valle dos vinhedos gaat, verbaast het niet meer. De wijngaarden dragen grotendeels Italiaanse namen: Miolo, Don Guerino, Don Laurindo, Don Boscato, Lidio Carraro, Pizzato. En in de dorpjes stikt het dan ook nog eens van de Italiaanse eethuizen: pizza, pasta en risotto lijken er populairder dan typisch Braziliaanse gerechten als feijoada (stoofvlees) en zelfs de churrasco, de gaucho-vorm van onze barbecue. Het heeft natuurlijk allemaal met de geschiedenis te maken. Vanaf 1875 was er een massale instroom van Italiaanse immigranten uit Veneto en Trentino, daartoe aangezet door vestigingssubsidies van de Braziliaanse overheid die dit onbevolkte gebied wilden ontginnen. De Italianen namen hun boerenvaardigheden, maar ook hun eigen wijnstokken mee. Lokale druivenrassen als de ancelotta en de teroldego, die in het thuisland tegenwoordig bijna uitgestorven lijken, zijn in Rio Grande do Sul uitgebreid aangeplant.

Verder lezen? Je vindt meer informatie in WINELIFE Magazine, editie 87. Deze bestel je hier. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands