DE STREKEN VAN OOSTENRIJK: WENEN

DE STREKEN VAN OOSTENRIJK: WENEN

Oh Vienna! Al jarenlang uitgeroepen tot best leefbare stad ter wereld. Vergeet Sissi, Mozart en de Weense Wals, want Wenen is jong, hip en wijngek. En de enige hoofdstad met eigen wijngaarden. Wenen van genot dus, wanneer je er bent. En walsen met de wijn in je glas.
Tekst: Marjolein Schuman / Beeld Robert Herbst, Peter Rigaud, Weingut Mayer

Wenen is de enige metropool ter wereld waar binnen de stadsgrenzen op zo’n grote schaal wijn wordt verbouwd. Dat gebeurt aan beide oevers van de Donau in buitenwijken als Neustift, Nussdorf, Jedlersdorf, Döbling en Grinzing: voormalige dorpen die nog steeds een herkenbare dorpskern én uitgestrekte wijngaarden hebben. Met de tram ga je er vanuit de binnenstad heen om urenlang te wandelen tussen de wijnstokken en over de heuvels. En je tegoed te doen aan wijn en spijs. Dat kan tegenwoordig op allerlei hippe wijnfeesten met de klanken van dj’s en jazz op de achtergrond. Maar misschien wel nog leuker is aanschuiven aan tafel bij een de vele gezellige tavernes. Vooral op de Nussberg en Kahlenberg vind je veel van die Heurige die ook erg in trek zijn bij de Wiener zelf. Wist je dat de Heurige-traditie in Wenen in 2019 is toegevoegd aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO?

Pluk de dag!

De groene gordel die de stad omringt is er dus niet voor het toerisme, maar er worden hoogwaardige wijnen geproduceerd. Het Weense wijngebied telt 575 hectare en de belangrijkste druivenrassen zijn grüner veltliner, riesling, chardonnay en weissburgunder. Burgunder is trouwens het Duitse woord voor de pinot-druif. Gunstige omstandigheden voor pinot-variëteiten vin je onder meer op wijngaarden op de Bisamberg ten noorden van de Donau. Ze worden hier verbouwd en veelal met de hand geplukt door wijnbouwers uit Strebersdorf, Stammersdorf en Jedlersdorf.

Meer Weense wijntips? Check Austrianwine.com

Dit artikel lees je verder in WINELIFE editie 87.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands