Hoe smaakt wijn uit een theekopje?

Hoe smaakt wijn uit een theekopje?

Slecht natuurlijk… tenminste, volgens ons. De keuze voor een wijnglas is net zo persoonlijk als die voor de wijn zelf. De een drinkt zijn wijn uit een Duralex Picardie-glaasje, de ander gaat alleen voor ultradun en fragiel glaswerk dat bijna breekt als je er naar kijkt. Wat staat er bij jou op tafel?
Tekst: Petri Houweling

Hoe smaakt wijn uit een theekopje?

Wat is er nou fijner dan je lippen te zetten aan ragfijn fonkelend kristal? De wijn smaakt er instant beter van. Of dat echt zo is, vragen we aan de experts: Barbara Verbeek, wijnjournalist en wijnglasontwerper, en Fonger Kranenburg van Wijnkoperij de Gouden Ton. Beiden vinden dat wijn beter tot zijn recht komt als het uit het juiste glas komt. Maar er is nogal wat te koop op dat vlak. Waar kies jij voor?

WIJN UIT EEN LIMONADEGLAS

Barbara Verbeek: ‘Het begon voor ons in 2009, als een tegenreactie op het massaal drinken van wijn uit limonadeglazen op het strand of op de camping. Alhoewel dit vaak niet de meest complexe wijn is, vind ik dat toch zonde. Voor onze bar experimenteerden we met verschillende vormen glaswerk, en het was overduidelijk dat de vorm van het glas een enorm verschil in de smaak van de wijn geeft. Alleen in het juiste glas proef je de ware potentie van de wijn. Daarom geef ik nu ook glasproeverijen. De cursisten krijgen diverse wijnglazen naast elkaar, waarin exact dezelfde wijn gaat. Het is mooi om te zien dat iedereen het verschil proeft tussen de wijnen uit de verschillende glazen.’ Barbara ging nog een stapje verder. In samenwerking met Royal Leerdam ontwierp ze The Experts Collection. 

ROYAL LEERDAM BY BARBARA   

The Experts Collection is een serie wijnglazen voor verschillende types wijn. ‘Het moesten er vijf worden, want er zijn zo veel verschillende soorten wijn. Het juiste wijnglas brengt het bouquet en de smaak van een wijn optimaal naar boven. Barbara vertelt: ‘De tijd van twee soorten wijnglazen – een voor rode, een voor witte wijn – ligt achter ons. Een makkelijke, fruitige wijn in een groot glas is als een panty die van je kont zakt. De elasticiteit is weg. Dat type wijn komt veel beter tot zijn recht in een kleiner glas.’

Verder lezen? Je vindt meer informatie in WINELIFE Magazine, editie 86. Deze bestel je hier. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands