Ode aan ’t Kalkoentje

Ode aan ’t Kalkoentje

De smaak van de klassiek Franse keuken, daar houden we van. Chef-kok Nico Klaver combineert hem met nieuwe technieken, en reken maar dat er in 35 jaar restaurantje spelen veel zijn langsgekomen. WINELIFE mocht aanschuiven bij de jubileumlunch van zijn ‘Kalkoen’ die in het teken stond van leermeesterschap. Een terugblik in tekst en beeld.
Tekst: Marjolein Schuman

Ode aan ’t Kalkoentje

Rhenen is rijk aan restaurants: Het Oude Gemeentehuis, Sal do Mar, De Koning van Denemarken, ’t Kalkoentje en dan hebben we nog niet eens de helft genoemd. De bosrijke omgeving van de Utrechtse Heuvelrug, de Betuwe aan de andere kant van de Rijn en de Veluwe verderop lokken veel bezoekers naar de historische en culinaire stad. Wij zijn er vandaag omdat ’t Kalkoentje 35 jaar bestaat en er een feestelijke lunch wordt bereid. De eregasten zijn gastronomie-icoon en voormalig sterrenchef Paul Fagel en Arjan Speelman, executive chef van tweesterrenrestaurant Ciel Bleu in Amsterdam.

Wat zijn Kalkoeners?

De term ‘Kalkoeners’ zal deze middag veelvuldig vallen: het zijn de mensen die tot het team van Nico behoren en hebben behoord, voor lange of korte tijd. Dat ze na hun leerschool zijn terechtgekomen bij andere toprestaurants, daar is hij alleen maar trots op. We spreken Nico voorafgaand aan de lunch op het terras met uitzicht over de Nederrijn, waar de gasten zich verzamelen met een glas champagne in de hand.
Nico: ‘Fijn dat jullie er zijn. Ik wilde dit jubileum intiem vieren, ik heb veel oude medewerkers uitgenodigd, want zonder hen had ik het niet gered. Hun kinderen speelden vroeger nog in deze tuin, die zijn er nu ook. Eens een Kalkoener, altijd een Kalkoener!’

Is het hier heel anders dan 35 jaar geleden?

Nico: ‘De Kalkoen van nu lijkt natuurlijk niet meer op de Kalkoen van toen. Maar ook ik ben veranderd. Ik was 26 toen ik de zaak overnam en ik ben nu 61. Het interieur is veranderd en de keuken. Maar allereerst onze gasten: 35 jaar geleden waren het 80 procent zakelijke gasten en 20 procent privé, dat is nu omgekeerd.’

Verder lezen? Je vindt meer informatie in WINELIFE Magazine, editie 86. Deze bestel je hier. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands