Thaise noedelsalade met garnalen

Thaise noedelsalade met garnalen

Dé sterrendruif van Oostenrijk is grüner veltliner. Maar er is meer. Belangrijke andere witte rassen zijn pinot blanc en riesling. De koopgids vertelt je er alles over, maar ben je benieuwd wat je hierbij gaat eten? Jolande Vos van I Love Food & Wine zorgt voor de juiste recepten. – TEKST JOLANDE VOS | BEELD PEXELS.COM

Thaise noedelsalade met garnalen

Riesling vormt een mooie twee-eenheid met het zout-zuur-zoete van deze Aziatische maaltijdsalade. De levendige citrus in de wijn sluit aan op de verse limoendressing, maar is tegelijkertijd een mooie tegenhanger voor de Thaise vissaus. Vanwege het licht-pikante is een Riesling met een klein zoetje een ideale begeleider.
Bereiding 30 minuten.

Dit heb je nodig: (2 personen)

Salade

  • 100 g glasnoedels
  • 6 kerstomaten, in kwarten
  • 4 sjalotten, gesnipperd
  • 1 stengel bleekselderij met blad, fijngesneden
  • 10 rauwe garnalen, gepeld en schoongemaakt
  • 125 g varkens- of half-om-halfgehakt
  • 20 geroosterde cashewnoten, grofgehakt
  • 3 el grofgehakte koriander

Dressing

  • 1 el gedroogde garnalen (koeling, toko)
  • 3 teentjes knoflook, gekneusd
  • 2 el fijngehakte koriandersteeltjes
  • 1-3 rode rawitpepers of andere rode chilipepers, grofgehakt
  • 1 el fijngeraspte palmsuiker
  • 3 el Thaise vissaus (nam pla)
  • 3½ el limoensap

Zo maak je het:

Week de gedroogde garnalen voor de dressing circa 10 minuten in warm water. Laat de noedels weken in warm water volgens de aanwijzing op de verpakking. Maak intussen de dressing: stamp de geweekte gedroogde garnalen, de knoflook, de koriandersteeltjes, de pepers en de palmsuiker 2 minuten in een vijzel tot een gladde pasta of pureer het mengsel met een staafmixer. Roer de vissaus en het limoensap erdoor. Zet apart.

Giet de noedels af en laat ze uitlekken. Doe de kerstomaten, de sjalot en de bleekselderij in een slakom. Breng 125 ml water aan de kook. Voeg de garnalen toe en kook circa 2 minuten, tot ze gaar zijn. Schep ze met een schuimspaan uit het water op de groenten. Voeg het gehakt toe aan het water en zet het vuur hoog. Roer het gehakt in het water rul. Laat circa 3 minuten koken, tot het water is verdampt en het gehakt gaar is. Schep het gehakt ook op de groenten in de slakom, leg de glasnoedels erop en schenk de dressing erover. Dit zorgt ervoor dat de noedels niet aan elkaar plakken. Voeg de cashewnoten en koriander toe en schep alles goed door. Serveer direct of zet eerst ongeveer 30 minuten in de koelkast.

Meer recepten?

Dit recept komt uit: THE CURRY GUY THAI | DAN TOOMBS | UITGEVERIJ GOOD COOK | ISBN: 9789461432568 | € 20,95

Ben je benieuwd naar meer recepten? Je leest ze in Winelife Magazine 73. Losse nummers bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

nl_NLNederlands