Wijn drinken in Zuid-Tirol: wijn anno 1142

Wijn drinken in Zuid-Tirol: wijn anno 1142

De grillige rotsen van de Dolomieten steken schril af tegen de groene Alpenweiden. Naambordjes zijn er in het Italiaans en Duits. Frisse wijnen bomvol smaak in de glazen en borden met zowel pasta als speck worden geserveerd. In Zuid-Tirol komen Oostenrijk en Italië samen in een eigenwijze regio. WINELIFE selecteerde culinaire to do’s – van sterrenrestaurant tot wildplukken – die de moeite waard zijn.
– TEKST KATJA BROKKE | BEELD PEXELS.COM

Wijn drinken in Zuid-Tirol

De bodems waarop de Zuid-Tiroolse druiven groeien, veranderen soms elke 200 meter, van wijngaard tot wijngaard. Over het algemeen kun je twee soorten onderscheiden: in de dalen komt veel afzetting van rivieren voor – hier wordt vooral fruit (hoofdzakelijk appels) geteeld. Op de bergen en heuvels is de grond droger. De druivenplanten moeten lange wortels hebben om het water te bereiken dat diep wegzakt in de grindbodems, ooit door gletsjers ontstaan. De grond kan verschillen in samenstelling. Denk aan hoge gehaltes kwarts, zand, leem of kalk. Zo kun je op elke helling de druif planten die het liefst op die betreffende grond groeit.

Tel daarbij het tweezijdige klimaat (warmte vanuit het zuiden en koele lucht vanuit de Alpen) op en je hebt het perfecte recept voor een grote verscheidenheid aan kwaliteitswijnen. Maar ook hier geldt weer: het klimaat verschilt bijna per vallei en berg. De ideale omstandigheid voor veel verschillende duivensoorten. Verder waait de Ora van vroeg in de zomer tot laat in de herfst. Elke namiddag blaast deze koele zuidenwind vanaf Lago di Garda over de wijngaarden, waardoor het zuurgehalte in de druiven op peil blijft.

Wijn anno 1142

In de Isarco-vallei, nabij Bressanone, staat Abbazia di Novacella, een klooster dat in 1142 is opgericht en sindsdien eigen wijnen maakt. Hierdoor is het een van de oudste nog opererende wijnhuizen ter wereld. Het is geen gimmick, want de wijnen zijn echt van goede kwaliteit: mineralig, zuiver, fris en weinig poeha. Abbazia di Novacella maakt zijn witte wijnen van de druiven die rond het klooster groeien, denk aan sylvaner, kerner, grüner veltliner, riesling en gewürztraminer. Even verderop, zuidelijker nabij Bolzano, heeft het wijnhuis nog een aantal wijngaarden voor zijn rode- en dessertwijn. De witte druiven worden allemaal met de hand geplukt en verwerkt, en uiteindelijk gaan er zo’n 800.000 flessen per jaar over de toonbank, waarvan een deel via Pallas Wines in Nederland verkrijgbaar is. Behalve de wijngaard – die altijd open is voor publiek – is de rest van het kloostercomplex ook zeker de moeite waard om te bezoeken.
KLOSTER-NEUSTIFT.IT

[…]

 

Ben je benieuwd naar meer over Zuid-Tirol? Je leest het in Winelife editie 73. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands