Spanjes werelddruif: tempranillo

Spanjes werelddruif: tempranillo

Het is verreweg de belangrijkste druif van Spanje en de op twee na meest aangeplante druif ter wereld. Toch ligt hij niet op ieders lippen. Is tempranillo onterecht miskend? – TEKST HUIB EDIXHOVEN | BEELD SHUTTERSTOCK

Spanjes werelddruif

Spanje is een bijzonder wijnland om meerdere redenen. Niet alleen maakt het superklassieke wijnen zoals Rioja, ook staat het sinds jaar en dag in de top 3 van grootste wijnproducerende landen, uiteraard samen met Italië en Frankrijk. Opvallender nog is de manier waarop ze in Spanje wijn maken. Dit gebeurt vaak hypermodern en op grote schaal. Als Spaanse wijnproducenten zich ergens toe zetten, gaat het hard, heel hard. Zo is de archaïsche Spaanse wijnbouw van enkele decennia terug inmiddels omgetoverd tot de modernste van Europa.

Niet lullen maar poetsen

Toch verliezen Spanjaarden hun eigen tradities niet geheel uit het oog bij het wijn maken. Anders dan in veel andere landen zetten ze hier op het Iberisch Schiereiland namelijk vol in op hun eigen, autochtone druiven. Sterker nog, geen land ter wereld hangt meer aan zijn eigen druiven dan Spanje. Je kunt het je nauwelijks voorstellen, maar noch Frankrijk met 65 procent, noch Italië met bijna 70 procent komt ook maar in de buurt van de 85 procent die Spanje aan autochtone druiven aangeplant heeft staan.

Dit betekent niet dat ze in Spanje alleen maar werken met druiven die er altijd hebben gestaan. In de afgelopen 2 decennia heeft er namelijk een enorme omslag plaatsgevonden. Nergens hebben ze in een hoger tempo druivenstokken gerooid dan hier. In 20 jaar tijd hebben Spanjaarden 200 duizend hectare aan witte aíren-wijngaarden gerooid. Dat klinkt niet alleen als gigantisch veel, dat is het ook: grofweg evenveel als het gehele oppervlakte aan chardonnay-wijngaarden wereldwijd, een gebied ter grootte van de provincie Limburg. Een kwestie van ‘niet lullen maar poetsen’, op zijn Spaans.

[…]

Ben je benieuwd naar meer over Spanjes werelddruif? Je leest het in Winelife editie 73. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.