Eén met de natuur

Eén met de natuur

Duurzaam wijnmaken stopt niet bij de vraag welke producten je gebruikt in de wijngaard. Dat gaat heel wat verder. Maar hoe weet je als wijnliefhebber dan wat duurzaam geproduceerde wijn is? En is biologische wijn automatisch duurzaam? – TEKST ILJA GORT | BEELD PEXELS.COM

Eén met de natuur

Het idee om uitsluitend natuurlijke producten te gebruiken klinkt aantrekkelijk. Maar de werkelijkheid is dat biologische producten vaak niet specifiek genoeg zijn en dus minder effectief. Daardoor moeten biologisch geteelde druiven veel vaker worden behandeld. Dat brengt meer schade toe aan de natuur en het milieu dan een gericht synthetisch alternatief.

Een van de misverstanden over biologische wijnbouw is dat er geen bestrijdingsmiddelen zouden worden gebruikt. Het tegendeel is waar: in de biologische wijnbouw mogen geen synthetische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. In de praktijk komt dat erop neer dat kopersulfaat – een natuurlijke, maar zwaar giftige stof – in de biologische wijnbouw frequent wordt toegepast. Bovendien wordt er aanzienlijk meer water gebruikt, meer dieselolie verstookt (dus een hogere C0₂-uitstoot). En wordt de grond platgedrukt omdat de trekker er vaker overheen moet.

Biologische wijnbouw

Wijnbouw zonder bestrijdingsmiddelen is niet mogelijk. Daarom hebben wij ervoor gekozen om in gevallen van uiterste nood, zoals langdurige regenval die schimmel veroorzaakt, geen kopersulfaat te gebruiken. Maar een minimale dosering van een synthetisch middel dat aanzienlijk vriendelijker is voor bijen en voor mensen. En beter wordt afgebroken dan het biologische kopersulfaat. Tevens heeft het een krachtiger effect, waardoor minder behandelingen nodig zijn. Hierdoor is het eindresultaat aanzienlijk minder schadelijk voor het milieu dan biologische wijnbouw. In plaats van onkruidbestrijders laten we gras groeien tussen de wijnranken, dat we pas maaien nadat de veldbloemen zich hebben kunnen uitzaaien. Zodat we elk jaar meer bloemen krijgen. Hierdoor heeft onze wijngaard geen bestrijdingsmiddelen nodig. En is hij sterk genoeg om zichzelf te verdedigen, tegen ziekten en ongewenste insecten.

[…]

Benieuwd naar de rest van de column van Ilja? Je leest het in Winelife Magazine 73. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.