Column: Wijntoerisme in Zuid-Afrika, waar moet je zijn?!

Column: Wijntoerisme in Zuid-Afrika, waar moet je zijn?!

Bregje van Weezel (47) woont samen met haar gezin in Kaapstad, Zuid-Afrika. Zij schrijft over haar belevenissen in het kleurrijke maar ook complexe land. In deze column deelt zij haar enthousiasme en kennis over de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. Haar verhalen zijn niet te droog of te zwaar en deze column is geheel op haar (wijn-)lijf geschreven. Mocht je meer willen lezen over alles wat zij leuk vindt in Zuid-Afrika, dan kun je Bregje volgen op Instragram @vin_ik_leuk

Met zo’n half miljard euro per jaar draagt de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie flink bij aan de Zuid-Afrikaanse economie. Die is, zonder gedronken te hebben, nogal wankel van zichzelf, dus al die miljoenen zijn méér dan welkom. Het is niet alleen de verkoop van de wijn zelf, die geld in het laatje brengt. Het is vooral het wijntoerisme, dat het verschil maakt en nergens ter wereld zo divers en groots als in Zuid-Afrika.


Wine till five

Zuid-Afrika kent vijf wijnregio’s, die ingedeeld zijn in districten en die weer in wards. Ingewikkeld systeem, maar Zuid-Afrikanen houden nu eenmaal van veel administratie. Om het overzichtelijk te houden, ga ik gemakshalve door naar de bekendste regio: de kustregio. Met de bekende districten zoals Stellenbosch, Swartland, Franschhoek en Constantia. Allemaal dichtbij Kaapstad gelegen en daarom zo populair. Want na de Tafelberg en de pinguïns is een bezoek aan die wijnlanden vaste prik voor elke toerist.

Maar het is ook voor de lokale bevolking een populaire bestemming. Niet alleen voor de wijn. Daar zit de crux. Veel wijnhuizen liggen op de prachtigste locaties en zijn uitgerust met bistro’s of restaurants. Een ideale spot om een feestje te vieren. Wat Zuid-Afrikanen en masse met de standaard tros ballonnen dan ook doen. Ze beginnen daar al vroeg in de ochtend mee. Samen een “brekkie” doen met alles erop en eraan is populair. Lunch ook, het diner is vroeg. Het is van wine till five, zeg maar.


Het mooie uitzicht krijg je er gratis bij

Wat is er allemaal in die kustregio? Wat niet, zou ik bijna willen zeggen. Om de echte connaisseurs meteen gerust te stellen: er zijn genoeg wijnhuizen, die zich geheel richten op het laten proeven van hun wijn. Bijvoorbeeld De Toren, Mullinieux en Thelema. Soms moet je er voor betalen, maar het mooie uitzicht krijg je er dan gratis bij. De klassiekers zijn Simonsig, Spier en Delheim. Modern zijn Cavalli en Quoin Rock. De mooiste vergezichten hebben Delaire, Rainbow’s End en Uva Mira.

Bregje van Weezel

Wil je vertier, dan ga je naar Boschendal of Babylonstoren. Dat zijn van die wijnhuizen, waar je zowaar een hele dag kan vertoeven met wandelen in de tuin, eten in verschillende restaurants en je ook nog eens aardig kan shoppen. Dan heb je de wijnhuizen met toprestaurants. Twee vliegen in een klap. Fine-dining, terwijl je de wijnen proeft. Ik noem Jordan Restaurant en Chefs warehouse at Beau Constantia, maar er zijn er meer.

Ben je al die liflafjes beu en wil je meer bewegingsvrijheid, dan tref je het. Er zijn ineens opvallend veel wijnhuizen waar je “gewoon” eet wat de pot schaft. Gezellig in de tuin, aan een grote tafel. The Table at De Meye en De Kraal bij Joostenberg zijn reuze populair. Dan hebben we nog de wijnhuizen, die bekend zijn om hun picknicks, bijvoorbeeld Hartenberg en Cape Point Vineyards. Waarbij je gelukkig niet per se op de grond hoeft te zitten.

 

Kinderen

Wat al die wijnhuizen naast hun prachtige locaties en hun betaalbare wijnen van wereldklasse, nog meer gemeen hebben, is dat ze ingericht zijn op kinderen. Die worden overal met een lach (en een kleurplaat & speeltoestel) verwelkomt. Want ze weten, zolang die koters het naar hun zin hebben, bestellen de ouders nog wel een glaasje. Warwick, Tokara Delicatessen en Blauwklippen spannen daarbij de kroon.

Wil je na dit alles, helemaal niet meer naar huis, wat ik goed kan begrijpen, dan heb ik nog meer goed nieuws. Je kan bij diverse wijnhuizen ook nog eens blijven slapen! Wijntoerisme in Zuid-Afrika, het is een hele biz. Daar begon ik al mee.

Meer columns van Bregje lees je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands