Een jaar uit het leven van een wijnbouwer

Een jaar uit het leven van een wijnbouwer

Achter elke fles wijn gaan maanden werk en talloze handmatige interventies schuil. Van snoeien tot oogsten, van het persen van de druiven tot het serveren van hun wijnen in de Heurige of Buschenschank (wijncafés): we volgen de wijnbouwers op de voet. Vol passie gaan zij de uitdaging aan: de beste wijn uit Oostenrijk maken! – TEKST REDACTIE | BEELD OOSTENRIJKSE WIJN / ROBERT HERBST

Leven met de wijnstokken | Aflevering 1: lente

De winterslaap van de wijngaard is voorbij. Eind maart begint de vegetatieperiode van de wijnstokken. Hun wortels worden actief, ze nemen water op uit de grond en ze beginnen te ‘bloeden’. Zo wordt het genoemd wanneer hun sap begint te sijpelen uit de sneden in de vruchtarmen.

De wijngaard verzorgen in maart en april

Idealiter is dit het moment voor de Oostenrijkse wijnboer om de takken op te binden. Wanneer het sap stroomt, is het namelijk gemakkelijker om ze te buigen en aan de draad te bevestigen zonder dat ze breken. Er zijn allerlei technieken voor deze belangrijke klus en het zorgt voor een gelijkmatige ontluiking en een goede verdeling van scheuten. Dit is ook het moment om de nodige verbeteringen of reparaties aan de draadlatten en palen uit te voeren.

Wat je zaait, zul je oogsten!

In het voorjaar worden in Oostenrijk ook wijnstokken vervangen die zijn afgestorven en nieuwe wijngaarden aangeplant. Het ontluiken begint in april. De knoppen breken open en de groene toppen van de scheuten verschijnen. Wijnboeren vrezen nu voor late nachtvorst, die de jonge en gevoelige bladeren zou kunnen beschadigen. Ze passen verschillende methoden toe om hun wijngaarden ertegen te beschermen.

Acties tegen nachtvorst: van kaarsen tot helikopters

Als de temperatuur maar iets onder het vriespunt daalt, steken ze strobalen in de wijngaard in brand, een techniek die late nachtvorst op afstand kan houden. De rook moet voorkomen dat er ‘s nachts warmte verloren gaat en zorgt dat de scheuten snel opwarmen als de zon opkomt. Een andere manier om de planten vorstvrij te houden, is de gevoelige delen besprenkelen met water, dat bij bevriezing warmte afgeeft. Ook het gebruik van helikopters om de koude en warmere lucht op te stoken of het aansteken van kaarsen in de wijngaard kan helpen.

Composteren

De wijnboeren beginnen in het voorjaar met de grond bewerken. Omschoffelen, losmaken, en misschien wat vergroeningsmixen tussen de rijen wijnstokken zaaien. Indien nodig wordt kunstmest gebruikt om de bodem te voeden. Natuurvriendelijkheid is het toverwoord in Oostenrijk, dus in vergroende rijen worden de grassen en kruiden na het maaien gewoon achtergelaten waar ze zijn gevallen, wat zowel de grond beschermt als voedingsstoffen toevoegt.

De wijn bottelen

Een jaar

In de kelder is in de lente natuurlijk ook genoeg werk te doen, zoals het bottelen van de wijn. De Klassik-lijnen, Gebietsweine (streekwijnen) en andere frisse, fruitige wijnen worden in flessen gedaan, geëtiketteerd en klaargemaakt voor de verkoop. In deze tijd van het jaar koesteren wijnboeren hun zakelijke relaties door deel te nemen aan beurzen en branche-evenementen.

De wijngaard verzorgen in mei en juni

In de groeiperiode wordt het ‘bladmanagement’ steeds belangrijker. De druivenstok stopt veel energie in zijn groei, en als een wijnboer niet oppast gaat alle energie naar de groei van lange loten met blad en niet naar de rijping van de druiven. De plantdichtheid wordt gewaarborgd door die lange loten af te knippen en ook de brutale dubbele scheuten en scheuten die lager op de stam zitten, in het Duits heet dit Ausbrechen.

Er volgt in juni nog een fase van intensief ‘overkappingsbeheer’, die ook met de hand wordt uitgevoerd. De bladeren rondom de druiven worden dan iets uitgedund om optimale licht- en luchtcondities voor het verse fruit te creëren.

De bloesem verschijnt!

Tegen het einde van mei verschijnt in Oostenrijk de bloesem aan de wijnstokken, al hangt dit natuurlijk af van het klimaat en de druivensoort. De ideale omstandigheden voor bloesem zijn warm, droog weer. Eind juni zijn de bloemen alweer weg. Ongunstige weersomstandigheden in deze fase kunnen leiden tot coulure, slechte vruchtzetting of het afvallen van de besjes.

 

Nog meer weten over de verschillende groeifases? Lees alles op AUSTRIANWINE.COM  en/of bekijk de fantastische filmpjes van ‘A year in the life of a winegrower’ via YOUTUBE

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

nl_NLNederlands