Een rijpere Bordeaux met vooral veel merlot in de blend, zoals bijvoorbeeld een Saint-Émilion. Smaakt geweldig in combinatie met een klassieke Boeuf Bourguignon. -TEKST JOLANDE VOS | BEELD SHUTTERSTOCK.COM
Bereiding 3 uur
Dit heb je nodig (6 personen):
- 1 kg sukadelappen
- 3 el olie
- 125 g magere spekblokjes
- 2 uien, fijngesnipperd
- winterwortel 1, in kleine blokjes
- bloem 2 el
- ½ fles rode wijn
- 380 ml vleesfond
- 1 potje zilveruitjes
- runderschenkel met been, 1 stuks
- laurierblaadjes 2 stuks
- rozemarijn, 2 takjes
- 5 takjes tijm
- teentje knoflook, gepeld en geplet
- gedroogde chilipepertjes 1-2 stuks
- 25 g boter
- 350 g kastanjechampignons, in vieren gesneden
- 10 kleine sjalotjes, in kwarten
Zo maak je het:
Sukadelappen in stukken snijden. In grote braadpan olie verhitten en spekjes krokant uitbakken. Uit pan scheppen. In bakvet blokjes sukadevlees rondom bruinbakken. Vlees uit de pan nemen en in hetzelfde bakvet ui en winterwortel zachtjes bakken. Bloem erover strooien en even meebakken. Wijn en fond toevoegen en aan de kook brengen. Zilveruitjes in vergiet afspoelen met water. Vleesblokjes, spekjes en runderschenkel in pan terugdoen. Zilveruitjes erdoor scheppen. Laurier, takjes rozemarijn, tijm en knoflook in pan doen en chilipepertjes erboven verkruimelen. Pan op zeer laag vuur zetten. Deksel erop leggen en nog minstens 2 uur zachtjes laten stoven.
Intussen in grote koekenpan boter smelten. Sjalotjes en champignons circa 20 minuten zachtjes bakken. Aan vleesmengsel toevoegen en circa 20 minuten mee laten stoven. Af en toe omscheppen. Laten afkoelen. Stoofpot opnieuw opwarmen. Knoflook, laurier en kruidentakjes verwijderen. Schenkel uit de pan nemen. Vlees eraf snijden en terugdoen in pan. Lekker met aardappelpuree en een salade.
Ben je benieuwd naar meer recepten die een heerlijke combinatie zijn bij Bordeaux? Je leest ze in WINELIFE Magazine 75. Losse nummers bestel je hier!
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE Magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.