Column: Internationale vrouwendag: de vrouwen van De Kaap

Column: Internationale vrouwendag: de vrouwen van De Kaap

Bregje van Weezel (47) woont samen met haar gezin in Kaapstad, Zuid-Afrika. Zij schrijft over haar belevenissen in het kleurrijke maar ook complexe land. In deze column deelt zij haar enthousiasme en kennis over de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. Haar verhalen zijn niet te droog of te zwaar en deze column is geheel op haar (wijn-)lijf geschreven. Mocht je meer willen lezen over alles wat zij leuk vindt in Zuid-Afrika, dan kun je Bregje volgen op Instragram @vin_ik_leuk

Vrijdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Hoe is het gesteld met de vrouwen in de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie? Nogal een brede vraag, maar kijkende naar het percentage van 18% vrouwelijke wijnmakers, is er nog een lange weg te gaan. Dat toprestaurants in Zuid-Afrika ze letterlijk op de (wijn-)kaart zet helpt. Want ook al komen ze van Venus, wijn maken kunnen ze als de beste. Tijd om de vrouwen van De Kaap in de spotlight te zetten.

Opgegeten door een leeuw

Catherina, de oprichtster van het wijnhuis Steenberg, was overduidelijk de eerste powervrouw in De Kaap. Ze was één van de weinige vrouwelijke landbezitters en had, zwak uitgedrukt, nogal een uitzonderlijk leven. Als weduwe kwam ze vanuit Duitsland naar De Kaap en waar ze de liefde vond. Die man had alleen het geluk niet aan zijn broek hangen. Hij werd tijdens de bruiloft al neergestoken, overleefde die aanval, maar werd een aantal jaren later opgegeten door een leeuw. Het verhaal gaat dat Catherina zelf achter de leeuw aanging en het beest eigenhandig doodde. Hoe dan ook, vanaf die tijd vliegen de echtgenoten erdoorheen. Nummero drie wordt namelijk vermoord, de vierde wordt vertrapt door een olifant, ook geen pretje, en ook nummer vijf overleefde haar niet.

Bevrijd door haar grote liefde

Ansela van de Caab, een andere klinkende naam in de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie, kwam er beter vanaf. Geboren als slavin en werkzaam in een beruchte slavenlodge werd zij samen met haar drie kinderen bevrijd door haar grote Duitse liefde Laurens Campher. Muratie in Stellenbosch werd hun gezamenlijke huis. Nu één van de oudste wijnhuizen in Zuid-Afrika en het werd voornamelijk door haar inspanningen een succesvolle onderneming. De rode bordeauxstijl blend draagt nog steeds haar naam, de witte, die van haar man. Als teken van hun alles overwinnende liefde hebben ze een eikenboom naast hun huis geplant, die er nog steeds staat.

Als een Phoenix

Over naar de heldinnen van deze tijd. Dat wijnmaken in De Kaap niet voor watjes is, heeft een van Zuid-Afrika’s beste wijnmakers, Samantha O’Keefe, persoonlijk ondervonden. In 2019 ging door een bosbrand haar gehele estate Lismore in vlammen op. Van haar huis, de wijnvelden tot aan de gevulde wijnkelder toe, alles was verwoest. Ze moest helemaal opnieuw beginnen, maar herrees als een Phoenix uit de vlammen. Over doorzettingsvermogen gesproken…

Een andere vrouw waar je niet omheen kan is Andrea Mullineux. Deze Amerikaanse kwam na haar verblijf in Châteauneuf-du Pape met man naar het Swartland, omdat ze wist, dat de bodem én oude wijnranken daar de potentie hadden voor geweldige wijn. Binnen no time zette zij Mullinieux, nationaal en internationaal op de kaart. De een na de andere prijst sleept ze binnen.

Dan hebben we natuurlijk ook Ntsiki Biyela. Door een beursprogramma kon zij gelukkig gaan studeren. Als eerste wijnmaker van kleur en eigenaresse van haar wijnhuis Aslina zorgde zij voor de broodnodige diversiteit. Catherina Marshall mag ik ook niet te vergeten. Oprichtster van de Zuid-Afrikaanse Garagiste Movement. Deze wijnmakers maken wijn vanuit hun eigen garage of huis. Vanzelfsprekend in kleine oplages én met gekochte druiven. Een verandering binnen de industrie. En zo zijn er nog veel andere verhalen doorspekt van initiatief en durf te vertellen.

Invest

Het thema van deze vrouwendag is: “Invest in women: Accelaterate Progress.” Mij lijkt het dan ook klip-en-klaar van wie er komende tijd wijn gekocht wordt én op wie er geproost wordt. Als soort van aanmoediging, al is de wijn op zich al reden genoeg. Mocht je deze vrouwendag totaal gemist hebben. Geen paniek. In Zuid-Afrika wordt het op 9 august nog een keer gevierd. Met vakantiedag en al.

bregje van weezel

Meer columns van Bregje lees je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands