Recordjaar voor Nederlandse wijnboer

Recordjaar voor Nederlandse wijnboer

Dankzij het mooie weer draaide de Nederlandse wijnboer, ten opzichte van andere Europese wijnboeren, in 2023 een recordjaar. Ook komen er verrassend genoeg steeds meer wijngaarden bij in ons land.
Tekst: Fela de Wit | Beeld: Unsplash.com

Op basis van cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland meldt branchevereniging VNWP dat er vorig jaar ruim 1,7 miljoen flessen wijn op Nederlandse bodem zijn geproduceerd. Dat is een groei van maar liefst 30 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Het eerste kwartaal van 2023 was warm en doordat er weinig nachtvorst was, ontstonden er grotere trossen. In de zomermaanden viel er veel regen, met veel schimmels als gevolg. Omdat het derde kwartaal juist weer veel zonuren had, leverde dit een recordoogst.

Klimaatverandering

De wijndruif doet het goed in Nederland. Door het warmere weer komen er steeds meer wijngaarden bij. In 2022 ging het om 275 hectare, nu om 302 hectare. De meeste wijngaarden liggen in Limburg en Gelderland.

Van alle soorten wijn die wordt geproduceerd in ons land, is maar liefst 76 procent witte wijn. Daarvan is 14 procent mousserend.  Driekwart van de wijnboeren neemt de verwerking van de druivenoogst zelf voor rekening, terwijl het overige deel hun oogst verkoopt aan andere wijnboeren of -makers.

Wereldwijd was het niet zo best

2023 was wereldwijd juist een slecht jaar voor wijn, volgens de VNWP. Met name boeren in Zuid-Europa werden geplaagd door extreem weer.  Ook de oogsten op het zuidelijk halfrond vielen tegen. Wereldwijd komt de wijnproductie van 2023 op het laagste niveau in zestig jaar.

WINELIFE 87 is nu overal verkrijgbaar en die bestel je hier! Nu zonder verzendkosten!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands