Oversteken

Oversteken

De Oostenrijkse wijnmaker Lukas Markowitsch uit Carnuntum laat zien hoe hij na de vergisting de wijn scheidt van de droesem, vooral fermentatieresten en neergeslagen wijnsteen die zich ophopen op de bodem van de houten vaten.
Tekst en beeld Austrian Wines, Robert Herbst 

 

De Franse term voor deze handeling is soutirage. Anders dan je zou verwachten gebeurt het overhevelen hier niet met een pomp. Lukas: ‘De wijn wordt met gefilterde perslucht vanuit de vaten rechtstreeks in de tanks geduwd. De gistresten blijven zo achter.’ Ook het terugbrengen in de gereinigde vaten gebeurt niet met een pomp, aangezien dit storend kan zijn voor de wijn. De zwaartekracht helpt een handje: de roestvrijstalen tanks staan hoger waardoor de wijn door een slang naar de vaten kan stromen. ‘We gebruiken in onze kelder barriques van 225 liter, wat overeenkomt met driehonderd flessen wijn’, vertelt Lukas, die samen met zijn broer Johann oude wijnstokken bezit op toplocaties in Göttlesbrun, niet ver van de Doanu onder Wenen in de Carnuntum DAC.

 

Je vindt meer informatie in WINELIFE Magazine, editie 87. Deze bestel je hier. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands