Bruno Colomer is hoofd wijnmaker bij het Spaanse Raventós Codorniú. In 2021 werd hij tijdens de Bacchus Awards uitgeroepen tot Best Sparkling Winemaker. Ook zijn cava’s vallen in de prijzen. ‘We hebben de afgelopen jaren veel bereikt, maar er is nog altijd veel te doen.’
Bruno Colomer Martí groeide op in Sant Cugat del Vallès, een Catalaans stadje op zo’n 10 kilometer van Barcelona. Zijn vader zat in de textielbusiness, dat ging al generaties zo. Wijn speelde geen rol in het gezin. Ja, bij bijzondere gebeurtenissen werd er wel wat opengetrokken. ‘Maar goed was het niet’, lacht Bruno. Hij was de eerste in de familie die een carrière in de wijn begon.
STUDEREN IN FRANKRIJK
Hij leerde het vak van Juan José Castro, destijds keldermeester bij Codorníu. Dat Bruno hem later zou opvolgen, hadden beiden in eerste instantie niet kunnen bedenken. ‘Dertig jaar geleden kon je geen studie oenologie volgen in Spanje. Dus er was ook geen andere manier om het te leren dan van ervaren wijnmakers. Gelukkig had ik een goede leermeester. Nu kun je gewoon oenologie in Barcelona studeren.’ Zo gebeurde het dat Bruno na zijn studie landbouwtechniek aan de Universitat Politècnica de Catalunya naar Dijon, Frankrijk moest om verder te studeren. Hij rondde zijn opleiding succesvol af en ontving zijn Diplôme National d’Oenologue. Vervolgens ging hij aan de slag als oenoloog en technisch directeur bij diverse wijnbedrijven in de Penedès, de bakermat van cava.
PIONIER IN CAVA MAKEN
In 2008 was het voor Juan José Castro tijd om met pensioen te gaan. Je hoeft niet te raden wie ze toen vroegen om in zijn voetsporen te treden. ‘Ik werk nu 16 jaar bij Codorníu en ben daar nog steeds heel gelukkig mee.’ Codorníu is een pionier in de hedendaagse manier van cava maken. Het is opgericht in 1551 en behoort daarmee tot de oudste wijnbedrijven van Spanje. Het was ook het eerste in het land dat mousserende wijn maakte volgens de méthode traditionelle, waarbij lokale druivenrassen werden gebruikt. Jaarlijks rollen er ruim 30 miljoen flessen van de band en leveren de 2.500 hectare aan eigen wijngaarden nog steeds maar de helft van alle druiven die nodig zijn. De rest kopen ze van lokale druiventelers.
Verder lezen? Je vindt meer informatie in WINELIFE Magazine, editie 86. Deze bestel je hier.
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.