Wijn van Down Under

Wijn van Down Under

Even op bezoek bij Yalumba is helaas niet mogelijk, daarvoor zitten ze net even te ver uit de buurt. Gelukkig komen ze af en toe bij ons langs. Als dat het geval is, zit WINELIFE op de eerste rij.
Tekst: Petri Houweling / Beeld: Yalumba

YALUMBA: AL MEER DAN ANDERHALVE EEUW VAN ÉÉN FAMILIE

We zijn uitgenodigd voor een proeverij van Yalumba, een van de beroemdste wijnhuizen uit het land van de kangoeroes. Het is geen nieuwkomer, het bedrijf in Barossa Valley werd in 1849 opgericht door tuinder Samuel Smith, een Engelse immigrant. Nu is het een van de oudste bedrijven dat nog steeds in familiebezit is. De zesde generatie maakt nog steeds wijn in alle kleuren, inclusief mousserende en dessertwijnen. 

EUROPESE DRUIVEN IN DE BOTANISCHE TUIN

In 1933 haalde ‘de vader van de Australische wijnbouw’ James Busby een heleboel druivenrassen uit Europa. Eerst werden die in een botanische tuin geplant om te kijken of ze potentie hadden in het warme klimaat van Australië. Dat bleek het geval; de wijnen van cabernet sauvignon, syrah, chardonnay en sauvignon blanc zijn tot op de dag van vandaag een doorslaand succes. Ook bij Yalumba in Barossa en Coonawarra geven deze druiven wijnen met een absolute cultstatus. Yalumba’s The Menzies van 100 procent cabernet sauvignon wordt gezien als dé Australische icoonwijn. Ook The Signature is een van de beste shiraz-cabernets blends ter wereld. 

OLD & OLDER VINES

Maar ook riesling, viognier, muscat, grenache en merlot doen het geweldig in de wijngaarden van Yalumba. Dat komt ook omdat een aantal van de wijnen van oude tot zeer oude stokken komt. De old vines zijn 35 jaar en ouder, de 70-plussers zijn de survivor vines. Daarna is er de categorie stokoud, de centenarians, wijnstokken van minstens 100 jaar oud, en de sectie hoogbejaard, dat zijn de ancestor vines. Die bestaan al meer dan 125 jaar. De oudste is de Tri-Centenary Vineyard uit 1889, beplant met grenache. Na het kneuzen laat men het sap van deze druiven 250 dagen weken met de schillen. Dat moet wel een heel bijzondere wijn zijn. 

Verder lezen? Je vindt meer informatie in WINELIFE Magazine, editie 86. Deze bestel je hier. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands