Kwaliteitswijnen uit de prachtige Beaujolais

Kwaliteitswijnen uit de prachtige Beaujolais

Met zijn golvende wijngaarden, groene dalen, oude dorpen en stille gehuchten is de Beaujolais een van de mooiste streken van Frankrijk. De toeristische drukte, zoals je die bij noorderbuur Bourgogne ziet, is hier niet te vinden. Alles is nog rustig en tussen de middag, als iedereen aan tafel zit, is er echt geen hond op straat. Behalve in de oogsttijd, want dan is er een invasie van zo’n 35.000 vendangeurs. Zij plukken alle druiven met de hand, want dit is verplicht in de Beaujolais.

Beaujeu, de historische hoofdstad van de regio en de naamgever van de streek, is vrij druk. Men denkt dat hier al in de tijd van de Romeinse bezetting, zo’n 2.000 jaar geleden, wijnbouw was. Het is niet geheel duidelijk of de Romeinen de wijngaarden zelf hebben aangeplant of dat deze er al eerder waren. De eerste schriftelijke bewijzen van wijnbouw in de Beaujolais stammen uit 956, als de eerste Heer van Beaujeu wordt benoemd en deze naam voor het eerst wordt genoemd.

KLEIN TOSCANE

Het noordelijke deel van de Beaujolais heeft, in tegenstelling tot het zuiden, meer graniet in de ondergrond. De toenemende hoeveelheid graniet in de ondergrond zorgt voor meer diversiteit in de wijnen. Hier heten de wijnen Beaujolais Villages of krijgen de wijnen namen van een tiental gemeentes, die de Cru-status hebben gekregen.

Het economische centrum van de Beaujolais is Villefranche. Deze stad ligt in het zuidelijkste deel van de Beaujolais, daar waar men de AOC Beaujolais maakt. Omdat de AOC Beaujolais minder aanzien heeft dan de Cru’s trekt dit zuidelijke gebiedsdeel minder bezoekers. Maar qua landschap is het vele malen mooier. Wie de slingerende route volgt van de pierres dorées, de gouden stenen die voor veel gebouwen werden gebruikt, krijgt na elke bocht een nieuw adembenemend plaatje. Dit geldt zeker voor het dorpje Oingt, dat bekend staat als een van de mooiste dorpjes van Frankrijk. De zuidelijke Beaujolais wordt niet voor niets Klein Toscane genoemd en is het bezoeken meer dan waard.

GAMAY

De Beaujolais is het koninkrijk van de gamay, volledigheidshalve de gamay noir à jus blanc. Voor de rode wijnen wordt alleen deze druif gebruikt. Ook maakt men een beetje witte wijn van chardonnay, Beaujolais Blanc genaamd. Maar bijna 99 procent van de wijnen is rood en dus wordt de Beaujolaisstreek volledig gedomineerd door de aanplant van de gamay. Dat deze druif juist hier zo goed gedijt, heeft voornamelijk te maken met de ondergrond. Vrijwel overal in de Beaujolais bestaat de bodem uit graniet en/of kalk.

De gamay is een lastig te telen druifje, want hij produceert weinig uitlopers en blad, en is nogal gevoelig voor ziekten. Om kwaliteitswijnen van gamay te kunnen maken, moet de opbrengst laag worden gehouden. In de Beaujolais doen ze dit door de wijnstokken heel dicht bij elkaar te zetten, waardoor er meer competitie tussen de stokken ontstaat. Daarnaast worden de wijnstokken regelmatig gesnoeid. Uiteraard heeft de arme graniet/kalkbodem ook een grote invloed op de opbrengsten.

Verder lezen? Je vindt meer informatie in WINELIFE Magazine, editie 86. Deze bestel je hier. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands