Alles wat je altijd al wilde weten maar niet durfde te vragen over…

Alles wat je altijd al wilde weten maar niet durfde te vragen over…

Alles wat je altijd al wilde weten maar niet durfde te vragen over… Speciale glazen. – TEKST + BEELD REDACTIE

Voor elke wijn een glas?

De ene wijndrinker zweert erbij, de ander vindt het klinkklare onzin. Glasmerk Riedel vond in ieder geval één glas voor wit en een groter glas voor rood te minimaal, en bedacht een glas voor elke druif en wijnstijl. Andere glasproducenten volgden, zoals Royal Leerdam. Wij soms ook.

Champagne

Vinoloog Barbara Verbeek leerde ons in 2015 de flûte verbannen. Het glas voor mousserend moet open en rond zijn, als de moderne versie van een jaren 20-coupe. ‘Dat je je neus erin kwijt kunt is essentieel,’ zegt Barbara, ‘ruiken tijdens het drinken draagt voor 85 procent bij aan de smaak.’

Bordeaux

Door de tulpvorm (taps toelopend) belandt de wijn midden op je tong, dus proef je alle smaken. Schenk het glas niet te vol (een derde). Sommelier Milton Verseput schenkt zijn oudere champagnes soms zelfs in een bordeauxglas. ‘Niet in een bourgogneglas, dat is te breed en te plat.’

IJswijn en dessertwijn

Fris schenken, rond 8°C, helpt de zuren ook hun werk te doen. Neem een klein tulpglas dat de aroma’s naar je neus dwingt. De naar binnen gekeerde rand helpt de wijn om langs het puntje van je tong (voor zoet) te springen, want de achterkant neemt de meer complexe, hartige tonen op.

 

Wil je meer weten over speciale glazen? Je leest het in WINELIFE 75. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands