Uitpakken met Nebbiolo

Uitpakken met Nebbiolo

Nebbiolo is de Pablo Picasso onder de druiven: lekker eigenwijs, een tikkeltje lastig, maar tegelijkertijd ook integrerend, one-of-a-kind en verslavend. Deze oer-Italiaan laat je maar wat graag aanschuiven bij een feestelijk diner. Uitpakken maar! – TEKST EVELIJN VAN HEUVEN

Misschien is nebbiolo nog een onbekende naam? Het is de druif die aan de wieg staat van enkele van de grootste wijnen ter wereld. Hiervoor reizen we af naar het uiterste noordwesten van Italië, naar de tegen Frankrijk en Zwitserland aanschurkende streek Piemonte. Want, hoe reislustig de meeste druiven ook zijn, nebbiolo houdt het vooral bij zijn geboortestreek. In het hart van Piemonte, gevuld met Toscane-achtige, glooiende heuvels en middeleeuwse dorpjes, liggen de wijngaarden van Barolo. Hier komen de wijnen vandaan die onlosmakelijk zijn verbonden met de druif. Barolo’s zijn namelijk altijd voor 100 procent van nebbiolo gemaakt. Ze worden heel ridderlijk ook wel ‘The wine of kings, the king of wines’ genoemd. Maar nebbiolo is meer dan Barolo. Nebbiolo is ook de ruggengraat van Barbaresco, de druif die de Langhe naam geeft, Nebbiolo is die onvergetelijke dinergast, een groot truffelfan, maar ook de wijn met die opvallende smaken en tannines.

Vlammende cocktail

Voordat we dieper op specifieke Nebbiolo’s ingaan, eerst maar eens een hoog-overkarakterisering. Wat maakt Nebbiolo eigen? Wat kun je zoal verwachten? Allereerst zijn uiterlijk, die onthult al gauw dat je veel wijnen kunt afstrepen. Nebbiolo’s zijn relatief helder, ze doen ietwat denken aan Pinot Noirs, maar dan met een vaak wat meer baksteenachtige gloed. Steek je je neus in het glas, dan ruik je kersen, rozenbottels, aardbeien, rozenblaadjes, nat herfstblad, bosgrond en teer, maar soms ook wat thee, leer en truffel.

 

Wil je meer weten over Nebbiolo? Je leest het in de nieuwste Winelife 74. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands