Deense droomcake: kerstrecept *GESLOTEN*

Deense droomcake: kerstrecept *GESLOTEN*

De feestdagen komen er weer aan, en er is zoveel keus voor het kerstdiner…
Wij inspireren je met heerlijke en originele recepten. Met deze bekendste cake uit Denemarken maak jij zeker indruk aan de kersttafel.

Deense droomcake: kerstrecept

Dit is zonder twijfel de bekendste cake uit Denemarken. Het begon allemaal toen Jytte Andersen uit het Deense Jutland deelnam aan een bakwedstrijd en haar inzending ‘Drommekage’ noemde. Nadat Jytte de wedstrijd had gewonnen groeide haar creatie al snel uit tot de meest gegeten cake op de beroemde Deense koffietafels. In het originele recept is Drommekage een platte cake bestaande uit twee lagen: een laag lichte vanillecake met daarboven een laagje sappige donkere kokoscake.

Ingrediënten voor 1 grote tulbandcakevorm • bereidingstijd 45 minuten • wachttijd 1 uur en 30 minuten

Kokostopping

  • 200 g geraspte kokos
  • 75 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 el cacao
  • 100 g boter

Cake

  • 150 g boter
  • 300 g suiker
  • ½ vanillestokje of 1 tl vanille-extract
  • 6 eieren
  • 475 g bloem
  • 1½ tl bakpoeder
  • 150 ml melk
  • Poedersuiker om te bestuiven

Extra nodig

  • Bak- of tulbandvorm van 25 cm
  • Kwastje
  • Staande mixer met bisschopshaak

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de tulbandvorm royaal in met boter, bestuif hem met bloem en tik de overtollige bloem eruit.

Kokostopping

Verdeel de kokosrasp over een bakplaat met bakpapier en rooster in de oven in circa 8-10 minuten goudbruin. Dit kan eventueel ook in een droge koekenpan die je steeds in beweging houdt. Laat de kokosrasp iets afkoelen in een kom. Meng de basterdsuiker en cacao erdoor.

Verwarm in een pan de boter op middelhoog vuur onder regelmatig roeren tot hij een nootachtige, gouden kleur heeft. Schenk bij het kokosmengsel en roer goed door.

Cake

Klop in de kom van de staande mixer de boter en suiker in 3-5 minuten luchtig. Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en doe dit bij de luchtige boter. Voeg de eieren één voor één toe. Meng in een kom de bloem met het bakpoeder. Voeg afwisselend bloem en melk toe aan het boter-eimengsel; begin en eindig met de bloem.

Meng een derde van het beslag met de helft van de kokostopping en roer door. Schep dit in de bakvorm. Giet het overige beslag erop en bedek de bovenkant van het beslag met de rest van de kokostopping. Meng de twee soorten beslag voorzichtig met een vork of spatel voor een ‘gemarmerd’ effect. Bak de cake in de oven in 50-60 minuten gaar. Laat 15-20 minuten afkoelen op een rooster. Verwijder het bakblik, laat de cake volledig afkoelen en strooi er poedersuiker over.

 

kerst recept

Dit recept komt uit “Rudolph’s Bakery 2” | Auteur: Rudolph van Veen | Kosmos Uitgevers | €34,99

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Kosmos Uitgevers

Wij geven 1 exemplaar weg van “Rudoloph’s Bakery 2”!

Deze winactie is gesloten

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.