Proef eens herfstwijn uit Oostenrijk

Proef eens herfstwijn uit Oostenrijk

Mooi hè, wanneer de herfst de wijnbladeren rood kleurt. Op de foto zie je de Leithaberg in de streek Burgenland, vlak bij Hongarije. In Burgenland worden rode wijnen boordevol smaak geproduceerd onder invloed van het warme, continentale Pannonische klimaat. Kies er een paar uit met hulp van onze wijntips.
TEKST MARJOLEIN SCHUMAN | BEELD OOSTENRIJKSE WIJN

Oostenrijkse wijnstreken | Aflevering 3: Burgenland

Het heeft iets magisch, dit gebied. Weten we het nog van onze aardrijkskundeles? De Pannonische Vlakte of Karpatenbekken is een grote vlakte in centraal/zuidoost Europa die ontstond toen in het Plioceen de Pannonische Zee opdroogde. De Grote Hongaarse Laagvlakte vormt de kern van het gebied, maar het loopt door in Burgenland en zorgt daar voor een vruchtbare bodem en veel zonneschijn om druiven te verbouwen. Burgenland is de meest oostelijke deelstaat van Oostenrijk, die tot 1921 nog deel uitmaakte van Hongarije.

Vooral de druif Blaufränkisch

In Burgenland worden de meest weelderige en gezaghebbende rode wijnen van het land geproduceerd. Tachtig procent is rood. Vooral van Blaufränkisch, een typisch Oostenrijks druivenras. Maar ook zijn er complexe witte wijnen en buitengewoon fijne zoete wijnen. De edelzoete van de Neusiedlersee, gemaakt van druiven die door botrytis (edele rot) zijn aangetast, zijn wereldberoemd. Door de vooruitstrevende aanpak van de wijnbouwers hebben ook wijnen van internationale druivenrassen en krachtige rode cuvée-melanges de afgelopen jaren erkenning gekregen. Kijk snel bij onze wijntips hieronder om de wijnen te proeven!

5 wijntips voor elk wat wils

  1. Franz Weninger behoort tot de top in Oostenrijk. De helft van zijn 50 hectare ligt trouwens in Hongarije, op leembodem met ijzerrijke klei. Zijn biodynamische Blaufränkisch heeft 12 maanden houtrijping, krachtige smaken van gerijpt fruit en een lange afdronk.
  • WENINGER BLAUFRÄNKISCH 2020 MITTELBURGENLAND DAC | ANFORS-IMPERIAL.COM | € 16,25
  1. Niemand is vies van innovatie, zolang het op een duurzame manier kan. Dit geldt ook voor de familie Bayer van een van de oudste wijnhuizen (1741!). Hun Chardonnay is kruidig en fris met de nodige mineraliteit door de bodem en romigheid door de houtopvoeding.
  • WEINGUT BAYER-ERBHOF, CHARDONNAY LEITHABERG DAC | | DUITSTALIGEWTOPWIJNEN.NL | € 15,95
  1. Van de druif Blauer Zweigelt, een kruising van St. Laurent en de hierboven gelauwerde Blaufränkisch, maakt Marcus Iro in Neusiedlersee terroir-wijnen die tot de beste van Oostenrijk behoren. Deze is sappig, vol bosfruit en kruiden, met een hele gunstige prijs!
  • WEINGUT MARKUS IRO ZWEIGELT NEUSIEDLERSEE 2021 | WIJNHANDELMOREAU.NL | € 10,95
  1. Johannes Gabriel in het stadje Rust vertrouwt op de natuur en de ervaringen van zijn voorvaders. Zijn amberkleurige Trockenbeerenauslese ruikt naar exotisch en gedroogd fruit en je proeft honingtonen met wat kruiden en een fijne balans van zoet en zuur.
  • GABRIEL RUSTER AUSBRUCH DAC CHARDONNAY | VRIENDENVANOOSTENRIJKSEWIJN.NL | € 25
  1. Bijzonder, deze dessertwijn van Alois Kracher van 100 procent merlot van verschillende wijngaarden uit Neusiedlersee. Met verse kersen en pruimen in de geur en perzik, kersen en aardbeien in de smaak. Mineraliteit in de afdronk zorgt voor een heerlijk mondgevoel.
  • BURGENLAND SPÄTLESE ‘ROSÉ’ 2021 KRACHER | ANFORS-IMPERIAL.COM | € 18,75

Deelstreken

Burgenland is in totaal 11.772 hectare groot. Na de introductie van de eerste regionaal typische wijn, Mittelburgenland DAC in 2005, hebben ook andere regio’s de DAC-status verkregen: Leithaberg DAC, Eisenberg DAC en Neusiedlersee DAC. De voormalige Großlage van Rosalia werd in 2018 een zelfstandige DAC net als de Ruster Ausbruch in 2020, waarmee de DAC-familie van Burgenland eindelijk compleet was.

Grove leembodems

Helemaal in het zuiden biedt de Eisenberg misschien wel Oostenrijks beste terroir voor Blaufränkisch. De naam is ontleend aan de ijzerhoudende bodems. Het resultaat? Wijnen met de fijnste mineraliteit en onvergelijkbare elegantie. De grove leembodems van Mittelburgenland en de Rosalia-regio geven Blaufränkisch een bijzondere diepte van fruit plus lengte in de mond, terwijl dit in de heuvelachtige gebieden ten westen van het Neusiedlermeer wordt versterkt met minerale tonen en tannines.

Foto: Robert Herbst

Zoet, zoeter, zoetst!

Ruster Ausbruch is een wereldberoemd, piepklein Oostenrijks gebied voor edele zoete wijnen uit de omgeving van het stadje Rust. In 2020 heeft het als eerste zoete wijn in Oostenrijk een DAC gekregen. Het vloeibare goud wordt hier al sinds de 17e eeuw geproduceerd. Spatlese is zoet, Beerenauslese is zoeter en Trockenbeerenauslese is het zoetst.  

Zoveel terroirs, zoveel druiven

Met zijn kalksteen- en leisteenbodems biedt de oostelijke helling van het Leithagebergte een perfect terroir voor complexe witte wijnen, met name voor Pinot Blanc en Chardonnay, maar ook voor Grüner Veltliner. Ten oosten van de Neusiedlersee domineert Blauer Zweigelt, een druif die krachtige, sappige rode wijnen voortbrengt. Ook Blaufränkisch en Sankt Laurent halen uitstekende resultaten.

Oostenrijkse wijn proeven

In totaal is 44.728 hectare beplant met druiven maar wat Oostenrijk maakt aan wijn, is van topkwaliteit, daarover zijn chefkoks, wijncritici en consumenten in de hele wereld het eens. Om het land te proeven haal je met WINELIFE flessen uit verschillende streken in huis. De grote drie eerst: Niederösterreich langs de Donau (27.074 hectare), Burgenland voor de top van rode wijnen (11.772 ha) en Steiermark met zijn frisse Sauvignon Blanc (5.086 ha).

Nog meer weten over de verschillende wijnstreken? Lees alles op AUSTRIANWINE.COM 

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE Magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands