Column Karin Leeuwenhoek: Sauvig-non?!

Column Karin Leeuwenhoek: Sauvig-non?!

Karin Leeuwenhoek is theoloog, vinoloog en communicatiewetenschapper. Ze heeft negentig Italiaanse olijfbomen, maar houdt vooral van wijn – en erover filosoferen. Zie ook haar wijnblog vinoblogie.nl In iedere editie van Winelife Magazine schrijft ze een column. – TEKST KARIN LEEUWENHOEK

Sauvig-non?!

Sauvignon Blanc associeer je misschien met een eenvoudig, vaak wat schraal wit terraswijntje. Vooral gedronken door vrouwen (ja, ik mag dat zeggen), vrouwen die van licht, fris en niet te moeilijk houden. ‘Sauvignonnetje doen?’ Vooroordelen zijn hardnekkig, maar hopelijk kan deze column daar in dit geval verandering in brengen.

Expressief, met stuivende

Expressief, met stuivende aroma’s van gras, paprika, buxushaag – soms met kattenpis erover – kruisbes en passievrucht, speekselopwekkende zuren, uitgesproken, fris en fruitig; bijna iedereen herkent een glas Sauvignon blind.

Het is zo’n populaire druif dat in elk land dat net iets warmer is dan Nederland wel sauvignon blanc wordt geteeld. Van de blauwe cabernet sauvignon – echt een (strenge) mannendruif, ook dat zeg ik gewoon – staat echter wereldwijd het meest aangeplant. Cabernet sauvignon is een natuurlijke kruising van de witte sauvignon, afkomstig uit de Franse Loirestreek, die de rode cabernet franc in de Bordeauxstreek ontmoette.

Wonderlijk overigens dat je dan geen lichtere halfbloed als nageslacht krijgt, maar juist een extra gekleurd en robuust blauw druivenras; jaja, dat kan allemaal in het druivenrijk. Van de ‘cab sauv’ staat wereldwijd zelfs bijna drie keer zoveel als van zijn ‘moeder’ sauvignon blanc. De sauvignon blanc rukt echter overal op en zij is hotter than her son.

In Nieuw-Zeeland vult ze zelfs 60 procent van alle wijngaarden! Ook in ronduit warme landen vind je haar, hoewel je daar vanwege de snellere rijping eerder de verfijnde, ‘stuivend’ verfrissende en grassige sauvignontonen kwijtraakt, net als de nerveuzige zuren die de wijn juist zo spannend kunnen maken.

Sancerre en Pouilly-Fumé in de Loire zijn beroemde Sauvignon-bolwerken, maar ken je ook de fraaie exemplaren uit Slovenië (een persoonlijke favoriet: Marof), de aangrenzende Oostenrijkse Steiermark (bijvoorbeeld die van Sattlerhof) of die van Vie di Romans in het Italiaanse Friuli? Intens, een tikje rijper en zachter dan die uit de Loire, met meer tropisch fruit, maar nog steeds opspattend fris. Of neem anders de stenig (‘mineralig’) stuivende versies uit relatief koele kustgebieden zoals Constantia, Elim en Bamboes Bay in Zuid-Afrika.

Ben je benieuwd naar de rest van de column? Je leest ‘m in de nieuwste Winelife editie 70. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands