Zuurstof en wijn

Zuurstof en wijn

Alles wat je altijd al wilde weten maar niet durfde te vragen over… zuurstof en wijn. – TEKST + BEELD REDACTIE

Zuurstof en wijn

1.Zuurstofrijke bodem

Vriend of vijand? Zuurstof is het allebei! Zonder zuurstof in de lucht kunnen mens en vrucht niet groeien. En zuurstofrijke grond is heerlijk voor de druivenplant. Ploegen, spitten en het meer oppervlakkige griffage zijn in de wijngaard handelingen om de grond te beluchten voor de wortels.

2. Risico voor de oogst

Guillaume Philip van Domaine des Diables vertelt er met droogijs voor te zorgen dat er geen zuurstof bij de druiven komt. Er zijn meer trucs, want geplukt fruit gaat rotten. Wijnbouwer Raphaël Pommier: ‘In de nacht plukken helpt tegen oxidatie, anders moet je meteen sulfiet toevoegen.’

3. Bescherming tegen oxidatie

Met weinig zwavel wijn maken, dat leerde Paula González van Pyros Wines tijdens een stage bij Comando G in Spanje, vertelde ze WINELIFE. Zwavel ofwel sulfiet wordt in de wijnkelder gebruikt om oxidatie tegen te gaan. Anders zou een fles wijn net als een pak melk beperkt houdbaar zijn.

4. Enige oxidatie is nodig

Wijn die een week open is, gaat muf en naar azijn smaken. Maar het houten vat in de kelder en de kurk op de fles laten gedoseerd zuurstof door, waardoor tijdens het rijpen het volle potentieel van de wijndruiven wordt bereikt. De tannines verzachten en primaire smaken worden diepere tonen.

5. Natuurwijn

Natuurwijndrinkers weten een oxidatieve smaak in wijn te waarderen. Ook orange wine is vergeleken met ‘klassieke’ wijn vaak wat meer aards en oxidatief.

(…)

 

Wil je meer weten over zuurstof en wijn? Je leest het in WINELIFE 79. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

 

nl_NLNederlands