Roze prik

Roze prik

Of je nu voor champagne, cava, crémant, cap classique of sekt gaat; als je echt cool wilt bubbelen, doe je dat dit jaar met een mousserende rosé. Ook die is er, afhankelijk van gebruikte druivenrassen, herkomst en werkwijze, in veel smaken. Een overzicht. – TEKST + BEELD MAGDA VAN DER RIJST

Roze prik

Bruisende rosé is niet aan te slepen. Het Champagnebureau spreekt over een stijging van 1,5 procent in 2021 ten opzichte van 2019, wat neerkomt op 20 miljoen flessen – een slordige 4,5 miljoen flessen meer dan in de voorafgaande jaren. De meeste daarvan gaan naar de Verenigde Staten, waar 18,3 procent van alle champagnes momenteel een rosé is. In India tikken ze de 21,2 procent aan en dichter bij huis scoren de Duitsers met 13 procent hoog in de consumptie van mousserende rosé. De trend zet zich door in andere landen. Spanje geeft aan 30 procent meer roze cava te produceren dan voorheen. En de vorig jaar door het Prosecco Consorzio officieel gelanceerde proseccorosé, weliswaar een bubbel met een andere bereidingswijze dan champagne en cava, zit ook in de lift.

Traditionele methode

Laten we het kort over de bereidingswijze van mousserende wijn hebben. De belangrijkste manieren voor kwaliteitsbubbels zijn de traditionele methode en die van de cuve close. Bij de traditionele methode wordt er eerst een stille wijn gemaakt, vin clair, die vervolgens met de liqueur de tirage, een mengsel van suiker, wijn en gist, wordt gebotteld. (Kroon)kurk erop en in de dichte fles gaat de wijn opnieuw gisten waarbij koolzuur ontstaat die nu niet uit de fles kan. Et voilá, na ongeveer een jaar is de mousserende wijn klaar.

(…)

 

Wil je meer lezen over mousserende wijnen? Je leest het in WINELIFE 80. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands