MILLÉSIMÉS 25 x MOUSSEREND OP Z’N MOOIST

MILLÉSIMÉS 25 x MOUSSEREND OP Z’N MOOIST

Elke bubbel heeft zijn eigen moment. Dat geldt ook voor millésimés: mousserende wijnen van druiven uit één goed oogstjaar met een wettelijk verplichte lange rijpingstijd. Die wijnen stonden op onze proeftafel. Magda van der Rijst stelde met Hinke de Jong, Champagne Ambassadeur Nederland 2016 en importeur van exclusieve champagnes, een prachtige selectie samen.
Tekst: Magda van der Rijst 

MILLÉSIMÉS 25 x MOUSSEREND OP Z’N MOOIST

We drinken niet alleen veel en veel meer prik, maar we kiezen ook bewust gevarieerder.

Cava gaat mee naar het strand, champagne mag open als daar het moment voor is, crémant voor bij de lunch, Winzersekt en Britse bubbels wanneer je iets nieuws wilt. We weten de weg in bubbelland steeds beter te vinden. Als de vraag naar diversiteit stijgt, valt er vanzelf meer te kiezen in de winkel en op de wijnkaart. Het enige dat een beetje achterblijft, zijn de mousserende wijnen uit één oogstjaar, de zogenaamde millésimés of vintage-wijnen. Ten eerste ligt dat aan de prijs – ze zijn doorgaans knap duurder dan de ‘gewone’ uitvoering – en ten tweede aan het feit dat deze wijnen door hun langere rijpingstijd anders smaken. De meeste zijn geen borrelbubbels, maar wijnen voor aan tafel, om met mooie gerechten te combineren. Het klinkt als een uitgelezen moment om zo’n wijn in deze feestmaand uit te proberen. Daarom kozen we de millésimés als thema voor ons eindejaarsnummer.

AANPAK & CRITERIA

Wijnverkopers en importeurs werd gevraagd wijnen in te sturen die volgens de traditionele methode zijn gemaakt. Dat zijn de wijnen die mousserend werden tijdens een tweede vergisting in de fles. Ook was het een voorwaarde dat de druiven uit één oogstjaar kwamen en dat de wijn minstens 30 maanden heeft gerijpt. Pas dan ontstaan die specifieke vintage-aroma’s waarover je op pagina xxx kunt lezen. Die verplichte rijpingsduur varieert per gebied: voor cava en franciacorta geldt bijvoorbeeld een minimum van 30 maanden en voor champagne is dat 36 maanden, maar de meeste millésimés verblijven nog veel langer in de kelder. Er werd enthousiast gereageerd op het thema. Importeurs weten dat deze wijnen het verdienen om in de schijnwerpers te staan, maar ook dat er uitleg bij nodig is. Daarom vroegen we Hinke de Jong, een ervaren vintage-proefster, aan te schuiven. Hinke is eigenaresse van Brouzje en importeert en verkoopt uitsluitend champagne. Zelf zendt ze trouw in voor de WINELIFE-proeverij, ook deze ronde. Haar wijnen kwamen, zoals alle wijnen, blind op tafel, maar werden zonder Hinke geproefd.

Verder lezen? Je vindt meer informatie in WINELIFE Magazine, editie 86. Deze bestel je hier. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands