Château Purcari was in 2021 al het meest bekroonde wijnhuis ter wereld en er werden dat jaar 30 medailles behaald bij de prestigieuze Decanter World Wine Awards. In 2023 werd Purcari op het wijnconcours Mundus Vini uitgeroepen tot de beste wijnproducent van Moldavië en door Decanter tot het meest succesvolle wijnhuis uit Centraal- en Oost-Europa. Wijnmaker Federico Gioto, ook wel bekend als de ‘aardefluisteraar’, vertelt ons waarom.
Moldavië is iets kleiner dan Nederland en ligt op de grens van Europa, tussen Roemenië en Oekraïne. Het beroemdste wijnhuis hier is Château Purcari, dat ligt tussen de rivier de Dnjestr en de Zwarte Zee. Op een magische bodem, kun je wel zeggen. Want tijdens de Wereldtentoonstelling van 1878 wist Purcari wijnhuizen uit Bordeaux en Bourgogne de loef af te steken tijdens een blindproeverij in Parijs. Dat bevestigde ook waarom Purcari’s wijnen allang werden gedronken door Tsaar Nicolaas II, de Engelse koning George V en Queen Victoria. Al twee eeuwen lang blijven de wijnmakers van Purcari de wijnwereld verbazen met hun uitzonderlijke wijnen, die zowel door wijnexperts als liefhebbers worden gewaardeerd. Dit komt doordat Purcari vasthoudt aan hun waarden, waarbij het unieke karakter van het terroir op de allerbeste manier wordt gecombineerd met traditie en streven naar perfectie.
Ode aan de vrijheid
De laatste jaren zijn de wijngaarden en eeuwenoude wijnkelders volledig gerenoveerd en richt Purcari meer dan ooit zijn blik naar het westen. Misschien heb je zelf de afgelopen jaren de Freedom Blend gedronken? De Freedom Blend van Château Purcari werd in 2014 gelanceerd als manifest voor de vrijheid, van drie inheemse druiven uit drie verschillende landen. De wijn heeft het hart van Georgië, het terroir van Moldavië en de vrije geest van Oekraïne. In 2022 kwam de Freedom Blend Tribute Edition, bedoeld om het Oekraïense volk te steunen, de helden die moedig hun vrijheid beschermen.
De aardefluisteraar
Federico Giotto is al 15 jaar oenoloog bij Purcari. Hij zorgt voor de inheemse druiven met onuitspreekbare namen, maar ook voor de internationale klassieke rassen. Als het interview begint, verontschuldigt Federico zich voor zijn Engelse uitspraak ‘maar de taal van wijn is universeel’. De ultieme wijn is volgens Federico niet een of andere gekunstelde stijl, maar de natuurlijke uiting van een bepaalde druif die op een bepaalde plek in de wereld groeit. Federico: ‘Pinot Noir bijvoorbeeld, wordt in Moldavië geen fruitige wijn. Ik hou van de Pinot van Château Purcari. Die sensatie van bloemen en kruiden!’
Verder lezen? Je vindt meer informatie in WINELIFE Magazine, editie 86. Deze bestel je hier.
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.