Bourgondische Bordeaux-blend

Bourgondische Bordeaux-blend

Het klinkt misschien tegenstrijdig: ‘bourgondisch’ en ‘Bordeaux’ in één titel. Maar zoals bourgondisch niet per se betekent dat het uit Bourgogne komt, zo hoeft een Bordeaux-blend ook niet uit Bordeaux te komen. Sterker, heel veel van deze blends komen juist niét uit Bordeaux. En dat zijn me toch bourgondische wijnen, dinerwaardig!
Tekst: Evelijn van Heuven

Of je nou wijnliefhebber bent of niet, iedereen kent Bordeaux of heeft er op z’n minst ooit van gehoord. Het is dé klassieker onder de wijnregio’s, al sinds mensenheugenis. Of eigenlijk, sinds de Romeinen in de regio neerstreken. Maar wist je dat deze streek ook bekend staat om zijn eigen ‘blend’, oftewel combinatie van druiven? Sterker, het is eigenlijk niet één blend, want er zijn meerdere combinaties mogelijk. 

MEER DAN ÉÉN BLEND

Dat behoeft wat meer uitleg. Onder Bordeaux-blend verstaan we alle wijnen die gemaakt zijn van twee of meer van de klassieke Bordeaux-druiven: cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, petit verdot, carmenère en malbec. Het is een geliefde term, omdat deze verwijst naar die o zo beroemde, klassieke Franse wijnstreek. Het geeft een wijn direct wat cachet. Maar let op, er zijn geen vastgelegde regels of wetten voor Bordeaux-blends. Bijvoorbeeld over het aandeel van de druiven in de uiteindelijke wijn, of over de opbrengst van de druiven in de wijngaard. Het zegt dus niks over de kwaliteit van een wijn. Het geeft puur aan dat een blend van bepaalde druiven is gebruikt. Vraag je het aan een fan van Bordeaux-wijnen van de linkeroever (Médoc), dan zal die meer neigen richting een blend waar cabernet de overhand heeft. Iemand die juist zeer gecharmeerd is van die van de rechteroever (Saint-Émilion en Pomerol) zal juist de voorkeur geven aan een hoofdrol voor merlot. En zo zijn er dus allerlei combinaties en voorkeuren binnen de blend mogelijk. 

DOORDACHTE ROLVERDELING

Bij zo’n Bordeaux-blend worden de druiven natuurlijk niet zomaar willekeurig bij elkaar gevoegd. Elke druif heeft zo zijn eigen interessante karakteristieken. Zo geeft cabernet sauvignon de wijn structuur en bewaarpotentieel. Hij voegt aroma’s van zwarte bessen, cassis en soms groene peper toe. Cabernet wordt vaak ook wel ‘de ruggengraat’ genoemd. Merlot maakt de wijn juist zachter en molliger, en geeft een fluwelig mondgevoel. Fruit als pruimen, kersen en frambozen doen hun intrede. Dan de wat onbekendere cabernet franc en petit verdot. De eerste voegt complexiteit en kruidigheid toe en soms een hint van potloodslijpsel, terwijl de tweede vooral diepte en kleur aan de wijn geeft.

Verder lezen? Je vindt meer informatie in WINELIFE Magazine, editie 86. Deze bestel je hier. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands