Merlot solo

Merlot solo

Druiven zijn net mensen: de één kan echt niet zonder een maatje, terwijl de ander het juist in z’n uppie heel lekker doet. Merlot is zo’n geval waar je beide kanten mee op kunt. Maar we pikken de solo-merlot – chic gezegd monocépage – eruit. En dan specifiek die uit landen buiten Europa. – TEKST EVELIJN VAN HEUVEN | BEELD REDACTIE

Merlot solo

Merlot is van origine Frans. We kennen hem natuurlijk als een van de hoofdrolspelers in de alom geliefde Bordeaux-wijnen. Maar na zo’n 2 eeuwen op het Europese continent besloot ook deze druif zijn horizon te verbreden. Vooral in de 20e eeuw vertrok merlot in allerlei richtingen de wereld over: Chili, Argentinië, Californië, Australië, Zuid-Afrika, tot zelfs in het verre Nieuw-Zeeland. Merlot trok de ‘Nieuwe Wereld’ in. En ook in die nieuwe wereld houdt hij wel van een samenwerking, vooral met zijn oude Franse mattie cabernet sauvignon. Maar ook buiten het Europese continent laat hij zien dat hij het prima alleen afkan. Benieuwd wat je dan krijgt? Deze Koopgids neemt je mee langs nieuwewereldlanden waar wijnen van 85 procent of meer merlot worden gemaakt. Hoezo 85 procent? Omdat dat in veel landen het minimale percentage is om alleen die druif op het etiket te vermelden. De wijn kan dus 100 procent merlot zijn, maar er kan ook tot 15 procent van een al dan niet onbekende andere druif bij geblend zijn. Die verwaarlozen we voor het gemak.

(…)

 

Ben je benieuwd naar meer over Merlot? Lees het in WINELIFE Magazine 81. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE Magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands
Wijn-spijs event in hartje Amsterdam