Kleinschalig

Kleinschalig

Achter de grootschalige wijnindustrie ligt een wereld van ambachtelijke wijn. Van wijnmakers die op zoek zijn naar overwoekerde percelen met vergeten lokale druiven, bijvoorbeeld. Van wijnmakers die volledig natuurlijk werken: niets eruit, niets erin. – TEKST REDACTIE | BEELD PEXELS.COM

Natural wine, orange wine, vegan wine; je komt deze Engelse termen steeds vaker tegen. Het gaat om wijn die kleinschalig wordt geproduceerd en waarbij de interventie van de wijnmaker minimaal is. Zowel op het land, waar biologisch of biologisch-dynamisch wordt gewerkt, als in de kelder. Soms gebeurt dit als reactie op de geïndustrialiseerde wijnbouw met zijn schadelijke milieueffecten, vaak is het de persoonlijke passie van de wijnmaker – vergelijk het met ambachtelijke bierbrouwers. Hun wijnen vallen onder de noemer raw wine of slow wine. Nu is alles te vertalen: natuurwijn, oranje wijn, veganistische wijn en wilde of pure wijn kan ook. Maar raw wine klinkt goed en geeft meteen dat rauwe randje.

Wilde beweging

De Raw Wine Movement is ook daadwerkelijk een georganiseerde beweging van wijnmakers en wijnconsumenten. Een beweging vanuit Engeland die zich als een olievlek uitbreidt, maar dan minder schadelijk. Met bijeenkomsten wereldwijd en een netwerk van wijnclubs waar je maandelijks wijnpakketten kunt bestellen.

Isabelle Legeron MW

De natuurlijke wijnbeweging is opgezet door Isabelle Legeron. Volgens Drinks Business is zij een van de vijftig machtigste vrouwen in wijn. Als eerste vrouwelijke Master of Wine van Frankrijk en een van de slechts 420 MW’s wereldwijd begon haar wijnleven op een klassieke manier.

Natuurwijn & eten

Misschien gaan plantintelligentie, plantgevoel en plantrechten je te ver, maar dit is geen scene van geitenwollensokkentypes. Realiseer je dat wijnen die puur zijn ook goed zijn voor de gezondheid en dat in het grotere plaatje biodiversiteit en vriendelijkheid voor de planeet een vereiste zijn voor de toekomst.

 

Benieuwd naar meer over wijnmakers? Je vindt ze in WINELIFE Magazine 76. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

nl_NLNederlands

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.