Een jaar uit het leven van een wijnbouwer: aflevering 2

Een jaar uit het leven van een wijnbouwer: aflevering 2

Van snoeien tot oogsten, van het persen van de druiven tot het uiteindelijk serveren van hun wijnen in de Heurige of Buschenschank (wijncafés): achter elke fles wijn gaan maanden werk schuil. We volgen de Oostenrijkse wijnbouwers op de voet! – TEKST REDACTIE | BEELD OOSTENRIJKSE WIJN / ROBERT HERBST

Leven met de wijnstokken | Aflevering 2: zomer

WijnbouwerDe bloemen die eind mei verschenen, zijn eind juni alweer weg. Nu ontwikkelen de kleine besjes zich verder. In deze groeiperiode van de vruchten wordt het ‘bladmanagement’ steeds belangrijker. De druivenstok stopt namelijk veel energie in zijn groei, en als een wijnboer niet oppast gaat alle energie naar de lange loten met blad en niet naar de rijping van de druiven.

Vers fruit!

In juni worden de bladeren rondom de druiven uitgedund en in juli krijgen ook de lange scheuten een zomerse snoeibeurt. De Oostenrijkse wijnbouwers doen dit allemaal handmatig. Zo kunnen ze het beste zien hoe de optimale licht- en luchtcondities voor het verse fruit bereikt kunnen worden. Hierdoor drogen de druiven snel uit na regen en wordt de kans op schimmelziektes verkleind. De sleutel hier is, zoals altijd, om de juiste balans te vinden. Als er te veel bladeren worden weggehaald, worden de druiven blootgesteld aan de felle zon en kunnen ze verbranden, wat de smaak van de wijn aantast omdat het bijvoorbeeld resulteert in bittere tonen.

De groene oogst

Overtollige druiven worden verwijderd om de kwaliteit van het resterende fruit te verbeteren. Dit heet de ‘groene’ oogst en het plukken van de erwtgrote bessen duurt tot augustus. Met dit handwerk in de wijngaard hebben de Oostenrijkse wijnboeren het maar druk. Waarom zou je kostbare vruchten weghalen en de opbrengst reduceren? Omdat hun broertjes dan meer ruimte, licht en lucht krijgen om te groeien. Vooral na regen is het belangrijk dat er frisse wind door de trossen waait zodat de druiven snel drogen, want dat verkleint de kans op schimmelziektes. Binnenkort zullen de druiven beginnen te rijpen, zacht worden en van kleur veranderen.

Wijntoerisme in Oostenrijk

Wijnbouwer

De zomer is ook de tijd van wijntoerisme. Oostenrijk is een heerlijk vakantieland en heel gastvrij. De wijnbouwers maken naast het werk in de wijngaard en in de kelder, waar zoetjesaan de oogst wordt voorbereid, graag tijd vrij om je rond te leiden. In hun traditionele Heurige en Buschenschanken (wijncafés) kun je eten en drinken tot in de late uurtjes!

De oogst voorbereiden

Voordat de oogst begint, worden door de Oostenrijkse wijnbouwers vaak hun Riedenweine (wijnen van één wijngaard) van de vorige jaargang gebotteld. Daarna beginnen in augustus de voorbereidingen voor de oogst in alle ernst. Ze maken de pers, oogstmanden, ontstemmer, fermentatietanks en alle andere benodigdheden gebruiksklaar. In de wijngaarden houden de wijnbouwers in de gaten hoe de rijping vordert.

 

Nog meer weten over de verschillende groeifases? Lees alles op AUSTRIANWINE.COM  en/of bekijk de fantastische filmpjes van ‘A year in the life of a winegrower’ via YOUTUBE

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands