Interview Robert Eden- Château Maris *GESLOTEN*

Interview Robert Eden- Château Maris *GESLOTEN*

Château Maris is booming in Zuid-Frankrijk. Wijnmaker Robert Eden – zoon van een voormalige Britse minister – woont al sinds de jaren negentig in Frankrijk nadat hij overal in de wereld heeft samengewerkt met ervaren wijnmakers. Onze hoofdredacteur Niek Beute interviewde Robert Eden. – TEKST NIEK BEUTE | BEELD CHÂTEAU MARIS WIJNEN

Château Maris

Eden is samen met sustainable investor Kevin Parker eigenaar van Château Maris sinds 1997. Château Maris ligt in de hoger gelegen wijngaarden in de Minervois, in het Cru-gebied La Livinière. Vanaf het begin in 1997 zijn de wijngaarden van Château Maris geleidelijk omgezet naar de biologisch-dynamische zaaikalender. Hierbij is het ritme van de zon, maan, planeten en sterren bepalend voor de oogst, het zaaien en het wijnmaken.

Maris geldt als een voorloper op het gebied van duurzame landbouw. Zo is de chais – de wijnmaakkelder – als eerste in de wereld gemaakt van hennep. Hennep is een organisch materiaal dat CO2 verbruikt. Door de plantaardige materialen blijft de chais op temperatuur, er is geen koeling of verwarming nodig. Château Maris is grotendeels zelfvoorzienend, de opgeslagen CO2 wordt gebruikt en zonnepanelen leveren de elektriciteit. Parker’s Wine Advocate is gek van de wijnen van Château Maris en waardeert ze steevast boven de 90 punten, Wine Spectator noemt ze als outstanding wines. Château Maris siert de wijnkaart van menig toprestaurant.

Interview Robert Eden

We beginnen ons gesprek met de charmante en charismatische Robert Eden, en vragen hem hoe hij in de wijnwereld terecht is gekomen.

Robert groeide op in een traditioneel Britse familie. De ‘Sunday roast’ was een belangrijk familie moment. Als oudste zoon mocht hij met zijn vader mee de kelder in op zondag ochtend om de wijn van de dag uit te zoeken. Natuurlijk was het Clairet, wat wij beter kennen als Bordeaux. Met een grote glimlach vertel hij over zijn vader die erg gewichtig deed over wijn, maar er eigenlijk maar weinig besef van had. Het moment was des al niet te min toch bijzonder. ‘s Ochtends voor het naar de kerk gaan al wijn proeven met zijn vader, en dat op tien jarige leeftijd.

Zijn vader zag zijn interesse groeien en moedigde dit aan. Hij kocht de Hugh Johnsons wijnatlas voor zijn verjaardag. En i.p.v. een hippe fiets of brommer kreeg hij een kistje  Château Margaux. Zijn interesse in de totstandkoming van wijn bracht hem op het idee om een zelfbrouw kit voor bier te kopen en te kijken hoe de vergisting werkt. Hij maakte meer dan hij zelf op kon en verkocht wat aan jongens op school. Het bier viel niet goed bij de jongens en hij kwam er flink door in de nesten.

Kort na het bierincident vertrok Robert op zeventienjarige leeftijd naar Australië. Vanaf Adelaide sprong hij op de motor en reed naar het kloppende hart van de Australische wijnbouw, naar de Barossa Vallee. Hier ging hij in de leer. Van snoeien tot wijn maken, alles mocht hij doen en leren. Er was geen betere manier om verwikkeld te raken in de wijnindustrie.

Château MarisHoe kwam je bij Château Maris terecht?

Het was in 1986 dat ik als consultant in de Bourgogne werkten. Een opdrachtgever was opzoek naar een betaalbare Chardonnay. Om deze te vinden ging ik naar het Zuid-Franse Limoux. De route bracht me door het prachtige en ongerepte Languedoc gebied. De tijd leek hier stil te staan. Prachtige natuur en pittoreske dorpjes. Ik besloot een paar dagen vrij te nemen en de omgeving te verkennen. Het gebied maakte grote indruk op mij. Terug in de Bourgogne ging ik mij verder verdiepen in de streek en al zijn wijnen. Ik kocht alle boeiende wijnen uit het gebied en werd langzaam kenner van alles wat er zich daar afspeelden.

Via een lokale makelaar kreeg ik het wijndomein Château Maris aangeboden. Het domein lag in een bijzonder sub gebiedje van de Minervois genaamd La Livinière. Een gebied dat landinwaarts ligt van de stad Béziers in het zuidelijke deel van de Languedoc. Het was in werkelijkheid geen sjiek Château, maar een wijnhuis gelegen in het dorp met een versnipperd wijngaardareaal. Voor velen geen interessante optie, maar ik zag juist het potentieel van de vele verschillende terroirs, ondanks het vele werk wat het met zich mee brengt.

Robert kocht in 1994 het domein met zijn zakenpartner Kevin Parker, welke een grote verzamelaar was van Bourgognewijnen. Na de eerste oogst, werd al snel het plan gesmeed om er een organisch wijnbedrijf van te maken. De eerste jaren waren lastig. De wijngaarden waren voor een lange tijd op een conventionele wijze bewerkt en hadden hier flink onder geleden. Robert kocht grote hoeveelheden van biodynamisch geprepareerde compost om de wijngaarden weer nieuw leven in te blazen. Langzamerhand kwamen de wijngaarden weer in balans en konden stappen gemaakt worden om de volledige wijnbouw biodynamisch te maken. Het was pas in 2007 dat het gehele wijngaard areaal weer in optima forma was gekomen en alle wijngaarden geweldig energieke druiven voorbrachten.

Château MarisDe kelder

Robert kocht al snel een vervallen linnenfabriek aan de rand van La Livinière. Hier bouwt hij een ‘state of the art’ wijnmaak faciliteit. Alles was van topkwaliteit. Maar toen de eerste oogst binnen kwam, walgde hij van wat hij hier had neergezet. Het kwam totaal niet overeen met het wijngaard management dat juist zo verbonden was met de natuur. Het had niets van doen met de biodynamische uitgangspunten van de wijnbouw. Dat zelfde jaar nog verkocht hij de faciliteit en ging hij opzoek naar een oplossing die in lijn lag met de filosofie van het domein.

Er werd een pand gemaakt dat bijna volledig biologisch afbreekbaar is en de energie van de natuur in zich draagt. Het ging zover dat zelfs de muren zijn opgebouwd uit blokken recyclebare hennepbeton blokken. En een dakbedekking van gras. Er wordt zo min mogelijk gebruik gemaakt van staal, dit geleidt energie. En Robert wil juist een zo neutraal mogelijke omgeving creëren voor de wijnen om tot stand te komen. Het is een uniek gebouw en hopelijk een inspiratie voor anderen die een natuurvriendelijke wijntoekomst voor zich zien.

La Livinière

Een bijzonder deel van de Minervois. Waar de wijngaarden in een kom liggen, met hun rug tegen de berghelling. Het grote hoogteverschil zorgt voor verkoelende lucht dat van de bergen de wijngaarden in stroomt. Ook de warme valleiwind trekt aan La Livinière voorbij. Dit bijzondere deel van de Minervois heeft in 1998 zelfs een eigen cru status verkregen. Een bevestiging voor Robert dat het hier oprecht een bijzondere plek is.

Hoe ga je om met klimaatverandering?

We moeten als wijnmakers vooral niet denken dat we de natuur in de hand hebben. We gaan om met de situaties die zich voor doen. Ik houd me vooral bezig met de gezondheid en de weerbaarheid van mijn wijngaarden. Het is vooral van belang om zoveel mogelijk leven in de wijngaard en de bodem te creëren. Biodiversiteit speelt hierbij een grote rol. De vele soorten planten en dieren zorgen voor een natuurlijk evenwicht in de wijngaarden. Wat er op zijn beurt er weer voor zorgt dat de wijnranken veerkrachtiger worden en beter om kunnen gaan met de extremen die zich voor kunnen doen. Biodynamisch is dan ook niet alleen van belang voor een gezonde wijnbouw, maar geeft ook stabielere en betere wijnen.

Château MarisSamen Proeven

Er is niets leuker dan het proeven van wijn met de wijnmaker zelf. We proeven een verbazingwekkend energieke rode wijn, en een witte wijn van werkelijk grootse allure.

Château Maris ‘La Touge’ Minervois, Cru La Liviniere 2018

Het is een mix van vele wijngaarden en een mix van 60% Syrah en 40% Grenache Noir. Robbert verteld dat hij een levenslustige wijn wilden maken waarin de energie van de wijngaard sterk naar voren komt. Bij iedere slok proef je de charme van het zuiden, met de zachte kruidigheid van de Languedoc wijnen gecombineerd met een super sappige fruit expressie. Door de rijping op betonnen eiervormige vaten heeft de wijn geen rauwe stijve tannines maar is de wijn vloeiend en dorstlessend. En het knappe is dat de wijn niet inboet aan karakter. Bij het proeven van deze wijn kunnen we niet wachten op de eerstvolgende Barbecue, dit gaat dan absoluut gedronken worden.

Château Maris ‘Brama’ Vin de France 2018

Een bijzondere witte wijn, waar Robert ook echt even voor gaat zitten. We proeven deze dan ook na de rode wijn. De reden hiervoor wordt snel duidelijk. Een pareltje uit de Chateau Maris stal. Gemaakt van Grenache Gris. Het is een gespikkelde druif, die door zijn lichte pigmentatie vaak gebruikt wordt voor de rosé productie. In 2011 werd deze wijn voor het eerst gemaakt en nog altijd is het een zeer kleine productie. Slechts 3400 flessen komen er jaarlijks op de markt, dat is niets vergeleken met de 100.000 flessen ‘La Touge’.

Daarentegen maakt deze wijn zoveel indruk dat je er ook nooit meer dan 1 fles per maand van nodig hebt, om nooit uit je gedachten te verdwijnen. De wijn heeft zijn vergisting en rijping deels op betonnen vaten en voor een klein deel op hout doorgemaakt. Pas twee jaar na de oogst verlaten de flessen het domein om hopelijk nog meer flesrijping door te maken voor deze zijn verhaal hoeft te doen.

Het is een wijn van grootse rijkdom en weelde, met een zalvende en bijna waxachtig mondgevoel. Het doet daarbij denken aan de grote klassieke Zuid Rhône wijnen. Maar het zou geen Chateau Maris wijn zijn, als het niet ook energiek en veerkrachtig zou zijn. Het heeft alle elementen in zich om je te doen verbazen. Parfum en rijk fruit, mineraliteit, bitters en dynamiek. En dan de weelde diepgang en grootse lengte in de afdronk. Als je er niet stil voor gaat zitten, dan word je het wel. Een wijn voor een groots moment, die je wilt delen met wie je dierbaar is.

Château MarisToekomst

Op de valreep spreek Robert zijn hoop uit voor de toekomst.

Met alle uitdagingen die onze wereld tegemoet gaat, zullen we samen op zoek moeten naar duurzame oplossingen. Het met elkaar blijven praten, elkaar zien en horen. Ons niet isoleren, maar van elkaar leren. Samen aan tafel gaan, samen eten en drinken. Hier wordt begrip gecreëerd en komen ideeën tot stand. Laat een glas wijn de uitnodiging zijn tot een bijzonder moment samen.

Een mooier eind van een toch al indrukwekkende ontmoeting hadden we ons niet voor kunnen stellen. En we kijken nu al uit naar een volgende ‘rendez-vous’

Maak kans op één van de vier mooiste flessen van Château Maris wijnen

Wij mogen 4x één van de mooiste Château Maris wijnen weggeven!
Je kunt meedoen door ons en Cordier Wines te volgen op Instagram.
Tag in het bericht over Château Maris wijnen je vrienden, familie en/of collega’s met wie jij één van de mooiste Château Maris wijnen wilt drinken, waarom en welke fles wijn je wilt winnen.

 

Je kunt meedoen t/m 28 juni 2022.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Cordier. 

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

nl_NLNederlands