De wijngaard trimmen

De wijngaard trimmen

Borrelpraat: in iedere editie van WINELIFE Magazine hebben wij een item Borrelpraat. Met het wijnnieuws dat jij niet zou willen missen. – TEKST REDACTIE | BEELD PEXELS.COM

De wijngaard trimmen

In de lente worden Europese wijnstokken wakker uit hun winterslaap. Ze beginnen aan een nieuwe cyclus, die aan het einde van de zomer eindigt als de druiven worden geplukt. De wijnboeren zelf hebben zeker geen winterslaap gehouden. In de kelders was genoeg te doen en op het land werd onlangs gesnoeid, maar ze intensiveren nu hun inspanningen om zich voor te bereiden op de toekomstige oogst. De eerste acties in de lente dragen prachtige Franse namen en zijn bedoeld voor de bodem.

Débuttage

Opgehoopte aarde, die tijdens de winter de druivenplanten heeft beschermd, wordt omgeploegd. Door het ploegen wordt de grond tussen de wijnstokken verdeeld en belucht. Zuurstofrijke grond is heerlijk voor de planten.

Bouéchage

Deze term is typisch Bourgondisch en komt van bêcher, dat ‘omspitten’ betekent. Met deze handeling worden onnodige wortels uit de grond gegraven en verwijderd. Zo krijgen de wortels die voedingsstoffen uit de grond omhooghalen alle ruimte.

Griffage

Deze ondiepe grondbewerking is bedoeld om onkruid te vernietigen, de grond te beluchten en voedingsstoffen te begraven. Na de griffage en een maaibeurt van het gras ziet de
bodem er weer strak gecoiffeerd uit!

 

Dit artikel komt uit WINELIFE 70, wil je meer wijnnieuws lezen?  Bestel dan hier het nieuwste WINELIFE Magazine nummer 75.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE Magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands