Wijnreis: Bodensee

Wijnreis: Bodensee

De Bodensee is bij vakantiegangers al langer in trek dankzij het prachtige landschap met groene oevers, schilderachtige stadjes en berg op de achtergrond. Vanwege de relatief vlakke oevers spreekt het gebied vooral fietsers aan. Als wijngebied is het als onderdeel van Daden-Württemberg minder bekend. Wees gerust, de wijn mag er desondanks zijn, zo bleek. Overigens valt er voor de smaakpillen nog meer te genieten dan alleen wijn.
– TEKST KEES VERPLANKE

Eigenlijk is de Bodensee in het Nederlands het Bodenmeer, maar meestal gebruiken ook wij de Duitse naam. Of is het toch het Meer van Konstanz, zoals het in het Engels heet, of het Meer van Bregenz? Het mag alle drie, want omdat het meer in drie landen ligt, heeft het ook drie namen.

Tout Friedrichshafen

Behalve met de auto is de Bodensee ook goed bereikbaar per trein. In 8 uur ben je er vanuit Utrecht. Vanuit het station van Friedrichshafen hoef je het plein maar over te steken en je staat meteen aan de oever. Dat is meteen ook het leukste van de stad, een langgerekt park met strandbaden, tuinen en terrasjes waar op zomeravonden tout Friedrichshafen flaneert. Verder valt er op enkele musea na weinig te genieten. Het in Bauhausstijl gebouwde Zeppelin Museum aan de veerhaven is erg de moeite waard. In Friedrichshafen werd de zeppelin ontwikkeld en gebouwd, en Dornier bouwde er het gelijknamige vliegtuig. De stad werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd vanwege de machine- en vliegtuigindustrie.

Daarna werd er in hoog tempo gebouwd, de bewoners moesten onderdak hebben. Deze zogenoemde Zweckbau is niet bepaald artistiek. Overigens bloeit de industrie dankzij onder andere Airbus en ZF (versnellingsbakken) weer als vanouds.

Benieuwd naar het hele artikel? Je leest het in Winelife 72. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.