Alice Tavares van Quinta de Chocapalha

Alice Tavares van Quinta de Chocapalha

Alice Tavares van Quinta de Chocapalha

Portugal biedt zoveel joie de vivre: superaardige inwoners, een fantastisch klimaat en een heerlijke keuken met een hoofdrol voor de Kabeljauw of Bacalhau. Dat sprak de Zwitserse Alice Gemperle ook aan. Ze emigreerde naar Portugal, trouwde met Paulo Tavares Da Silva en kocht samen met hem Quinto de Chocopalha, een van de meest gastvrije quinta’s ever. Alice Tavares is een vrouw met smaak. – CHARLOTTE VAN ZUMMEREN

Portugal is enorm populair onder Nederlanders en niet alleen omdat bekende (Louis van Gaal) en onbekende Nederlanders (uw buurman of buurvrouw misschien) daar een tweede huis hebben. Het is een land met veel kust en zee, met een warm binnenland en een diversiteit aan landschappen, architectuur en steden. Portugal is naast een populaire reisbestemming ook een wijnproducerend land, en geen kleintje.

Wat heet: Portugal heeft zo’n 225 duizend hectares aan wijngaarden. Dat is veel minder dan Frankrijk en Italië, maar meer dan het dubbele dan wat Duitsland heeft. Portugal is vooral bekend vanwege port, maar er zijn nog dertien andere sleutelspelers aan te wijzen, waaronder de geliefde Douro, Minho en Alentejo. En Lissabon natuurlijk, want aan de kust wordt ook wijn gemaakt. Quinta de Chocapalha is een heus kustwijnhuis. WINElife sprak – op afstand, we leven nog in het coronatijdperk – met onze Vrouw met Smaak Alice Tavares. Gelukkig is daar Zoom!

Voortvarend

Quinta de Chocapalha is een Portugees familie- wijnbedrijf met een vleugje Confoederatio Helvetica. En dat vleugje komt van onze Vrouw met Smaak. Zij emigreerde naar Zwitserland om er te trouwen met Paulo Tavares da Silva. In de jaren 80 van de vorige eeuw kochten Alice en haar man de quinta en investeerden fors in de wijngaarden en winery. Alice: ‘Dit was een gevalletje van erdoorheen kijken, want de quinta had jarenlang een slapend bestaan geleden. Hij was verwaarloosd.’ Alice en Paulo gingen voortvarend aan de slag, vertelt ze. ‘De wijngaarden lagen er niet goed bij. Eigenlijk ronduit slecht. We hebben 45 hectare opnieuw aangeplant met lokale druivenrassen.’

Benieuwd naar het hele artikel? Je leest het in Winelife 72. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands