Wijngalerij: Van het glas op het doek

Wijngalerij: Van het glas op het doek

Wijngalerij; Van het glas op het doek

Zijn de musea open of dicht? Je kunt nu thuis schilderijen bekijken met je favoriete onderwerp erin: Wijn. Kunstenaars van alle tijden verwerken immers graag wijn in hun werk. Omdat ze het toch bij de hand hebben, omdat een kruikje of groene glazen roemer goed staat in een stilleven, of omdat wijn een dubbele betekenis heeft. – TEKST MARJOLEIN SCHUMAN

Zacht én stroef. Vriend én vijand.

Opbeurend begin, bitter einde. Met wijn kun je alle kanten op. De persoonlijke relatie van kunstenaars met het druivennat kent beroemde hoogte- en dieptepunten. Maar ook in hun boeken of op hun doeken kan wijn vreugde verbeelden óf verdriet. In de geschiedenis van WINELIFE passeerden al verschillende schilderijen de revue. We voegen nieuwe ontdekkingen toe om ons punt te maken.

Met druivenstokken wisten de oude Romeinen en middeleeuwse monnikenordes wel raad. Dankzij hun aanplant en ordening van wijngaarden heeft Europa een bloeiende wijncultuur gekregen. Die werd door de beste vakmannen in kleurrijke afbeeldingen vastgelegd, nog zonder symboliek – al knalt het thema ‘vruchtbaarheid’ eruit.

   

Hiermee begon wijn in de kunst. Het Romeinse mozaïek van de wijnoogst dateert uit de 6e eeuw. Het is onderdeel van prachtige, met planten en geometrische versieringen omlijste mozaïekvloeren (1) van een kerk(ruïne) in Jordanië, die het christelijke leven in die tijd weergeven. Deze Kerk van de Heilige Martelaren Lot en Procopius ligt op 3,5 km van de berg Nebo aan de rand van de Jordaanvallei. Ook een mooi voorbeeld is de illustratie (2) uit de 14e-eeuwse Tacuinum Sanitatis, een handboek voor middeleeuwse geneeskunde, landbouw en koken.

Benieuwd naar het hele artikel? Je leest ‘m in Winelife 72. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands