RUIM BAAN VOOR RUEDA

RUIM BAAN VOOR RUEDA

Rueda is booming. En dat is eigenlijk best logisch. Het is de belangrijkste Spaanse wijnregio voor witte wijnen en die zijn lekker fris en strak, met een opvallende bite. Belangrijkste troef van deze regio: de eigen verdejo-druif. Een feest in het kerstglas!

Verdejo is koning 

De verdejo, de druif die alleen in Rueda weet te schitteren, speelt in deze streek een prominente rol. Verdejo komt van het woord verde, dat groen betekent in het Spaans. Je raadt het al, de verdejo heeft een groene kleur! De wijnen van deze druif kenmerken zich door een mooie zuurgraad, een uitgesproken aroma met citrusfruit, appel, peer, bloemen en kruiden én herkenbare bitters. De verdejo is niet de enige druif voor witte wijn in de streek, in zijn schaduw staan onder andere de sauvignon blanc en viura.

De Spaanse witte topwijn

De D.O. Rueda ligt in de wijnregio Castilla y León, ten noordwesten van Madrid. De wijngaarden bevinden zich aan de noordkant van de Spaanse hoogvlakte op ongeveer 700 tot 850 meter hoogte. Het wijngebied is een van de historische wijngebieden van Spanje en kent een lange wijntraditie. Na een focus op sherry moderniseerde het gebied zich zeer succesvol met droge wijnen op basis van verdejo. Inmiddels is het een van de belangrijkste Spaanse wijngebieden voor witte wijn.

Bubbels uit Rueda

Rueda biedt een mooie mousserende wijn. De verleidelijke Espumoso heeft een fijne mousse en is gemaakt van verdejo. De druiven in Rueda worden in alle vroegte geplukt om de frisheid te bewaren. De vinificatie voor Espumoso verloopt vervolgens via de méthode traditionnelle net als champagne – echt een parel voor tijdens de feestdagen!

Een witte kerst met Rueda

Wil je de wijnen echt goed leren kennen? Dit jaar organiseerde D.O. Rueda de Rueda Wine Hotspot-verkiezing: dé wijnwinkel in Nederland waar Rueda altijd een feest in het glas betekent!

Dit is de top 5 waar je sowieso terecht kunt voor goed wijnadvies en een mooie Rueda:

1. Wijnkoperij Platenburg Rotterdam

2. Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem

3. Wijnkoperij Henri Bloem Den Haag

4. Wijnkoperij Okhuysen Haarlem

5. Meerwijnvoorvrouwen.nl

Lees meer in #WINELIFE#56. Bestel hem hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

nl_NLNederlands

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.