Jean Leon: een druk baasje

Jean Leon: een druk baasje

Wijnmakers en wijnproducenten zijn bijzondere mensen. Creatief, gepassioneerd en met hart voor de zaak. Jean Leon is zo’n man met een uitzonderlijke achtergrond. Hij was bevriend met Marilyn Monroe en Ronald Reagan. En hij is niet alleen oprichter en naamgever van een fantastische winery, zijn eigen leven denderde ook voort – een persoonlijkheid die geheel zijn eigen weg ging. Tekst Charlotte van Zummeren

Jean Leon werd geboren als Ceferino Carrión Madrazo in een gezin met negen kinderen in Santander. Na verloop van tijd verhuisden ze naar Barcelona. Ceferino’s vader en oudere broer José, beiden koopvaardijmariniers, kwamen in de Tweede Wereldoorlog om het leven toen de Britse marine het schip liet zinken waar zij aan werkten. De geallieerden vermoedden dat het schip in het geheim oorlogsvoorraden voor het nazi- leger vervoerde. Spanjes neutraliteit tijdens de Tweede Wereldoorlog hield in dat de pers het incident niet meldde, waardoor de weduwe en moeder van Ceferino geen pensioen kon opeisen. Dit leidde tot een periode van grote armoede voor de weduwe en haar kinderen.

Verstekeling
Toen Ceferino eenmaal werkte, kwam hij op een dag thuis van zijn baan bij de Pegaso- autofabriek in Barcelona. Keurig gekleed vertelde hij zijn moeder dat hij zijn vriendin mee uit eten nam om haar naamdag te vieren. Dat deed hij dus niet. Hij vertrok in het geniep met drie vrienden naar Frankrijk en nam pas maanden later weer contact op. In Frankrijk werkte hij als kelner, tolk en wat er verder op zijn pad kwam. Hij moest zijn dienstplicht vervullen bij het Spaanse leger, maar weigerde. Hij hield Franco verantwoordelijk voor het overlijden van zijn vader en broer, en had gezworen nooit in zijn leger te dienen. Niet op komen dagen voor de dienstplicht is een strafbaar feit, dus in Spanje kon hij zijn gezicht beter niet meer laten zien. Guatemala moest de volgende bestemming worden. Hij probeerde zeven maal als verstekeling naar het land af te reizen, maar dat lukte nooit. Iedere keer werd hij opgepakt en terug naar Frankrijk gestuurd. Dat was dan weer een mazzel, want in Spanje zou hij gelijk gevangen zijn gezet. De achtste keer slaagde hij erin om in Le Havre aan boord van een schip te komen. Alleen ging dit schip niet naar Guatemala, maar naar de Verenigde Staten. Daar kwam Ceferino pas achter toen hij al op volle zee was. Tijdens de reis werd Ceferino ontdekt dor een Afro-Amerikaanse zeeman. Hij verraadde hem niet, maar ontfermde zich over hem en verstopte hem in het ruim. De zeeman bracht hem eten en leerde hem Engels. Ze werden goede vrienden. Na de reis deed Leon herhaaldelijke pogingen om hem te vinden, zonder resultaat. ‘Ik heb die man nooit vergeten. Ik zou zijn gezicht hebben herkend onder een miljoen zwarte mannen. Hij was als een beschermengel voor me. Zonder hem zou ik nooit in Amerika terecht zijn gekomen’, zei hij later.

Lees het hele verhaal nu in WINELIFE #54

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

nl_NLNederlands