ONDERWEG LANGS DE MEANDERENDE DUORO

ONDERWEG LANGS DE MEANDERENDE DUORO

De bladeren vallen van de bomen en bossen kleuren rood en bruin. De herfst is begonnen. Haardvuren gaan knisperen en de portverkoop schiet omhoog. Port? Jazeker, de verkoop van port knalt de lucht in als het najaar zijn vleugels uitslaat. Port is een versterkte wijn van rond de 20% die hier in ons kikkerlandje het best smaakt als de bladeren vallen of het ijs kraakt. Door Charlotte van Zummeren

Port wordt gemaakt in de Dourovallei in het noorden van Portugal. De wijngaarden liggen aan weerszijden van de rivier de Douro. De druivenstokken zijn geplant volgens de zogenaamde terrassenbouw. Via de terrassen kunnen de boeren makkelijker bij de druivenstokken. De Douro meandert door het dal en de streek is volgens velen een van de mooiste wijnstreken ter wereld.

Vila Nova de Gaia

Als je port of Douro zegt, zeg je ook Vila Nova de Gaia. De wijnhuizen – oftewel quinta’s –die port maken in de Dourovallei verschepen hun tonnen met wijn naar Vila Nova de Gaia waar ze rusten in de pakhuizen van de portshippers, die de port letterlijk ‘verschepen’ dan wel exporteren. Rond de Douro is het te warm om de wijnen te laten rusten. Het klimaat in Porto en Vila Nova de Gaia is door de ligging bij de Atlantische Oceaan milder. Aan de ene kant van de rivier heet het Vila Nova de Gaia en aan de andere kant Porto. Laatstgenoemde is een stad met enorme hoogteverschillen. Gelukkig rijden er genoeg bussen en taxi’s, hoewel je voor een rit in die laatste een zekere doodsverachting moet hebben. Portugezen rijden als gekken.

Harry Potter

Aan de rivier die de stad in tweeën splitst, ligt de wijk Ribeira. Kleine straatjes en veel horeca. In het hogergelegen deel in Porto bevindt zich het historische oude centrum – een UNESCO-werelderfgoed sinds 1996. Het treinstation is versierd met de beroemde Portugese tegeltjes en niet ver ervandaan zit de boekhandel Lello & Irmão. Deze zaak heeft een gotische gevel en binnen staan tienduizenden boeken uitgestald in donkerhouten boekenkasten. Midden in de winkel komen de trappen bij elkaar. Door de combinatie van gotische gevel en de bijzondere trappen lijkt deze winkel zo uit de films van Harry Potter te komen. Naar verluidt komen er dan ook veel Potterfans naar die winkel. Hoe het ook zij, je staat altijd in de rij. Iedereen wil naar binnen en dat kan natuurlijk niet tegelijkertijd.

Lees het hele artikel in WINELIFE #55. Bestel hem hier. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife magazine!

 

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.