De streken van Oostenrijk: Burgenland

De streken van Oostenrijk: Burgenland

Laten we het hebben over levendige wijnen uit het land van de zonneschijn: Burgenland, vlak bij Hongarije. De focus ligt hier op rode wijn (80 procent) die met respect voor de natuur door de wijnbouwers wordt geproduceerd. Maar in deze WINELIFE, met als thema Zoet & Zacht, laten we je ook de tongstrelende geconcentreerde Auslese proeven.

De streken van Oostenrijk: Burgenland

Het is de meest oostelijke deelstaat van Oostenrijk, die tot 1921 nog deel uitmaakte van Hongarije. Met dank aan het warme, continentale, Pannonische klimaat worden in Burgenland de meest weelderige en gezaghebbende rode wijnen van het land geproduceerd. Vooral van blaufränkisch, een typisch Oostenrijks druivenras. Maar ook zijn er complexe witte wijnen en buitengewoon fijne zoete wijnen. De edelzoete van de Neusiedlersee, gemaakt van druiven die door Botrytis (edele rot) zijn aangetast, zijn wereldberoemd. Door de vooruitstrevende aanpak van de wijnbouwers hebben ook wijnen van internationale druivenrassen en krachtige rode Cuvée-melanges de afgelopen jaren erkenning gekregen.

Deelstreken

Het gebied is 11.772 hectare groot. Na de introductie van de eerste regionaal typische wijn, Mittelburgenland DAC in 2005, hebben ook andere regio’s de DAC-status verkregen: Leithaberg DAC, Eisenberg DAC en Neusiedlersee DAC. De voormalige Großlage Rosalia werd in 2018 een zelfstandige DAC, net als de Ruster Ausbruch in 2020, waarmee de DAC-familie van Burgenland eindelijk compleet was.

Verder lezen? Je vindt meer informatie in WINELIFE Magazine, editie 85. Deze bestel je hier. 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op WINELIFE Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg WINELIFE magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands