TENUTA SANT’ANTONIO: VALPOLICELLA IN HET HART VAN VIER BROERS

TENUTA SANT’ANTONIO: VALPOLICELLA IN HET HART VAN VIER BROERS

Het verhaal van Tenuta Sant’Antonio begint met vier broers en een gedeelde droom, ontstaan in de wijngaarden van hun vader in het hart van Valpolicella. Armando, Tiziano, Paolo en Massimo Castagnedi delen een passie: de mooiste Valpolicella, Amarone en Soave wijnen maken in hun geboortestreek ten noorden van Verona. -TEKST + BEELD SUZANNE WAGENAAR, KWAST WIJNKOPERS

Met een gezonde dosis lef en een vooruitziende blik besloot het viertal in 1989 een domein te kopen in de kalkrijke heuvels van Monti Garbi. Daarmee werd hun droom werkelijkheid en legden ze de basis voor wat vandaag de dag geldt als een van de meest toonaangevende wijndomeinen in de regio. Met ruim honderd hectare wijngaarden en een state-of-the-art wijnkelder maken de broers hun geliefde wijnen: Valpolicella, Amarone en Soave.

Van de verschillende soorten wijn die Tenuta Sant’Antonio produceert, is Valpolicella een van de belangrijkste. Wijnmaker Armando Castagnedi maakt alle typen Valpolicella: van de ‘gewone’ tot de superiore en van de Ripasso en Amarone tot de zoete Recioto.

VALPOLICELLA VALPOLICELLA

VALPOLICELLA: TERUG NAAR DE OORSPRONKELIJKE STIJL

Het zijn de rijke typen Valpolicella zoals de Ripasso en Amarone die in de afgelopen decennia zó populair zijn geworden, dat we ze gaandeweg als boegbeelden van het wijngebied zijn gaan beschouwen. Mede hierdoor hebben veel producenten ook de stijl van de klassieke Valpolicella aangepast en heeft ook dit type wijn in de loop van enkele decennia steeds meer structuur gekregen.

Oorspronkelijk was de gewone Valpolicella juist een licht verteerbare, frisse rode wijn met een laag alcoholpercentage die je licht gekoeld op zichzelf of bij de dagelijkse maaltijd dronk. Daarin school nu juist de kracht van deze wijn. Maar sinds het midden van de jaren negentig zijn veel producenten Valpolicella gaan maken met steeds meer body en structuur, inderdaad als gevolg van de populariteit van krachtpatsers zoals Ripasso en Amarone. De aandacht van veel producenten ging daar ook steeds meer naar uit en de beste druiven werden voor die wijnen gereserveerd. De klassieke Valpolicella dreigde een onderbelicht bijproduct te worden.

VALPOLICELLA

GEEN HALFBAKKEN AMARONE

Ook Tenuta Sant’Antonio volgde lange tijd de trend van steeds rijkere Valpolicella. Maar enkele jaren geleden besloot Armando Castagnedi het roer om te gooien en terug te gaan naar de oorspronkelijke stijl Valpolicella die hij kende uit zijn jonge jaren: elegante, frisse wijnen met een geheel eigen persoonlijkheid en geen halfbakken Ripasso of Valpolicella. Zijn Valpolicella Nanfrè heeft dus een heerlijk frisse gedaanteverwisseling doorgemaakt en smaakt weer als vanouds. Klassieke Valpolicella zoals Valpolicella hoort te zijn, aldus Armando.

Tijdens zijn vele reizen en proeverijen ontdekte hij de laatste jaren bij veel wijndrinkers een terugkerende behoefte aan pure en frisse wijnen met een authentiek karakter. Ook dit speelde mee in zijn beslissing om met Nanfrè terug te gaan naar de oorspronkelijke stijl. En aan de positieve reacties merken ze bij Tenuta Sant’Antonio dat die elegante stijl bij de hedendaagse wijndrinkers zeer in smaak valt.

VALPOLICELLA

NANFRÈ GEMAAKT VAN DE BESTE DRUIVEN

Volgens de regels van het herkomstgebied moeten de beste druiven van het domein gebruikt worden voor Amarone en de tweede selectie voor gewone Valpolicella. Bij Tenuta Sant’Antonio gebruiken ze die tweede selectie voor hun Ripasso en dat werkt goed, maar die selectie bleek niet geschikt voor karakteristieke Valpolicella. Vandaar dat Armando zijn Nanfrè nu maakt van de beste selectie corvina en rondinella, maar dan afkomstig van jonge stokken. De oude stokken blijven gereserveerd voor zijn Amarone’s.

Om die jeugdige fruitigheid en eigen persoonlijkheid te behouden, wordt Nanfrè weer geheel in roestvrijstalen tanks gevinifiëerd. Zowel de vergisting als de rijping van 12 maanden vindt hierin plaats. Er worden geen hout en ingedroogde druiven gebruikt om de wijn te verrijken. Nanfrè is het pure resultaat van de specifieke eigenschappen van de druiven en het terroir: soepel en fruitig met aroma’s van kersen en tegelijkertijd een spicy karakter door de tonen van potlood en peper.

Tenuta Sant’Antonio Valpolicella Nanfrè biedt in zijn huidige vorm ook in gastronomisch opzicht nieuwe mogelijkheden. Niet alleen klassieke gerechten zoals pasta, pizza en charcuterie een mooie combinatie. Ook gegrilde vis en zelfs rauwe oesters – een persoonlijke favoriet van de  Italiaanse topsommelier Luca Gardini – behoren tot de vele out-of-the-box combinaties!

De wijnen van Tenuta Sant’Antonio worden geïmporteerd door Kwast Wijnkopers

Klik hier voor meer informatie over Tenuta Sant’Antonio Valpolicella Nanfrè en voor de verkoopadressen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Kwast Wijnkopers.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

 

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.