Casa E. Mirafiore Nebbiolo: voor de ontwikkelde smaak

Casa E. Mirafiore Nebbiolo: voor de ontwikkelde smaak

Nebbiolo gaat aan kop op de lijst van cultdruiven. In Piemonte kijken ze daar niet van op. Daar zijn wijnmakers al eeuwen verzot op hun wispel-turige lieveling, die alleen bij hen fantastische ongrijpbare wijnen geeft. Tenminste: als je weet hoe je de druif moet behandelen, zoals Roberto Bruno, general manager van Casa E. di Mirafiore. -TEKST MAGDA VAN DER RIJST

Casa E. di Mirafore Nebbiolo

Het etiket van Casa E. di Mirafiore ademt een sfeer van een rijk verleden, een tijd van paleizen en buitenverblij­ven in een adembenemend landschap. En zo was het ook en in wezen is het nog steeds hetzelfde. Mirafiore is onderdeel van Villaggio di Fontanafredda, een wijndorp in het heuvelende hart van Langhe. Grondleg­ger was Emanuele Alberto Guerrieri, graaf van Mirafiore en de buitenechtelijke zoon van ko­ning Vittorio Emanuele II en Rosa Vercellana. De koning kocht het landgoed Fontanafredda voor zijn geliefde Rosa en daar richtte hun zoon wijnhuis Mirafiore op. Emanuele Alberto begon in 1878 met de aanplant van wijngaarden en de inrichting van kelders. Daarnaast bouwde hij zomer- en wintervilla’s, huizen voor de landarbeiders, en een kerk en liet hij de tuinen aanleg­gen. Het paleis op het etiket, Villa Reale, werd gebruikt als jachthuis en stond er al toen de koning en zijn Rosa voor het eerst op het landgoed verbleven. Mirafiore was van pakweg 1890 tot 1931 een bekend interna­tionaal wijnmerk dat door crises, wanbeleid en andere omstandigheden bijna 80 jaar van de radar verdween.

Casa E.

‘WE HEBBEN IN PIEMONTE EEN  SCHAT AAN LOKALE DRUIVENRASSEN’

Nieuw leven

Er is veel bij het oude gebleven, maar natuurlijk wijzigde er minstens zo­veel bij Fontanafredda. Zeker als het om de wijn gaat. Roberto Bruno was er de afgelopen 30 jaar getuige van. Bruno komt uit Piemonte, uit Roero om precies te zijn. Hij werkt sinds 1991 bij Fontanafredda en is inmiddels 10 jaar general manager van zo­wel Fontanafredda als Casa E. di Mirafiore, dat in 2008 nieuw leven werd ingeblazen. Tijdens een Zoommeeting liepen we vir­tueel door het wijnhuis, proefden we gezamenlijk de wijnen die eerder naar Nederland waren gestuurd en vertelde Bruno over de missie van Mirafiore.

 

Wil je meer lezen over Casa E. di Mirafiore? Bestel dan hier de nieuwste Winelife editie 70.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.