Pietro Alagna van Cantina Pellegrino uit Sicilië

Pietro Alagna van Cantina Pellegrino uit Sicilië

Italië is het land van hechte familiebanden bij uitstek. Zo bestaan er ook familiebedrijven in wijn. Voor dit artikel videobelden we met Sicilië, want daar maakt één familie al 140 jaar wijn en Marsala, een versterkte wijn. Een van de marsalaproducenten in Pietro Alagna van Cantina Carlo Pellegrino. 

De DOC Marsala uit 1932 is een van de eerste kwaliteitsappellations in Italië. Toch telt Sicilië op dit moment nog maar enkele familiebedrijven die al sinds jaar en dag marsala maken.
Pellegrino is er daar een van: de familie – oorspronkelijk een familie van notarissen – maakt al sinds 1880 marsala in een historische kelder midden in de stad Marsala. Pietro Alagna is de vierde generatie van de familie Pellegrino. De moeder van Pietro heet namelijk Pellegrino. Pietro is inmiddels 92 jaar oud, maar is nog iedere dag op de winery te vinden. Voor hun marsala en stille wijnen bouwden de Pellegrino’s in de loop der jaren 3 wijnhuizen: de historische marsalakelder, het hypermoderne wijnhuis net buiten de stad waar de stille wijnen worden gemaakt, en dan nog het wijnhuis op het eilandje Pantelleria, waar de zibibbo-druif (muskaat) wordt gevinifieerd voor hun zoete witte wijnen.

Haven van God

‘Iedereen kent sherry en port’, zucht Pietro Alagna. En dat klopt, want met hun hogere alcoholpercentage van 18 à 20% zijn sherry en port gerust hartverwarmend te noemen. Maar er is ook een Siciliaanse variant van versterkte wijn: marsala uit de gelijknamige stad. ‘Onze Marsala’, benadrukt Pietro. De stad Marsala werd gesticht door Feniciërs die de Romeinse aanval op Mozia hadden overleefd. Ze namen geen enkel risico en versterkten de stad daarom met 7 meter dikke muren. Toch konden de Romeinen Marsala op enig moment veroveren. In het jaar 830 werd Marsala ingenomen door de Arabieren, waaraan de stad haar huidige naam dankt: Marsa Allah, Haven van God. In Marsala ligt overigens het enige overgebleven Fenicische schip ter wereld.

Tekst Charlotte van Zummeren

Ben je benieuwd naar het volledige artikel? Je leest het in de nieuwste Winelife editie 68. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.