Hoe maak je een Chardonnay in de Bourgogne? Van druiven naar most

Hoe maak je een Chardonnay in de Bourgogne? Van druiven naar most

Onze huisdeskundige Karel de Graaf volgt zijn eeuwige liefde wijn door heel Europa, maar zoekt het net zo lief dichter bij huis. Zoals zijn eigen wijngaard in de Bougogne, niet alleen een gebied dat hij vrijwel  eigenhandig op de Nederlandse wijnkaart zette, maar ook een gulle muze die regelmatig figureert in zijn verhalen. 

Als een wijnboer het je uitlegt, lijkt het maken van een witte Bourgogne een vrij eenvoudig productieproces. Je oogst de druiven, uiteraard met de hand, je perst ze en laat de vaste deeltjes uitzakken. Daarna doe je de most in deels nieuwe eikenhouten vaten en de alcoholische gisting komt vanzelf op gang. Die duurt meestal enige weken. In het voorjaar doet de appel-melkzure gisting zijn werk. Na rijping op fust en cuve – samen zo’n 20 maanden – gaat de wijn op fles. Klaar is Kees. Simpel, nietwaar?

Vini, Vidi, Vici

Ik ben geen geschoolde oenologue, integendeel zelfs, maar een eenvoudig wijnliefhebber die al 41 jaar zeer regelmatig in het fantastische wijngebied de Bourgogne komt. Dankzij de aankoop van een wijngaardje in het lieu-dit Les Narvaux in Meursault 27 jaar geleden heb ik in de afgelopen decennia de nodige ervaring en kennis opgedaan aangaande vinificatie. Bourgondische topwijnmakers als Vincent Girardin, Eric Germain en Gérard Boudot hebben mij wegwijs gemaakt in de geheimen van de vinificatie van de chardonnay. Ik ga een poging doen je hiervan deelgenoot te maken. Ik geef je mijn visie. In wijn bestaan geen absolute waarheden. Aangezien er genoeg over te vertellen valt, heb ik het in twee delen opgedeeld. In dit nummer het eerste deel: van druiven naar most.

Tekst Karel de Graaf

Ben je benieuwd naar het volledige artikel? Je leest het in de nieuwste Winelife editie 68. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Winelife inkijkexemplaar

Ontdek alles over Winelife Magazine

Bij het aanvragen van het inkijkexemplaar ga je akkoord met commerciële e-mail marketing.