Mijn favoriete witte vriendin

Mijn favoriete witte vriendin

Mijn favoriete witte vriendin

Zoals iedereen weet komen de mooiste witte wijnen ter wereld uit de Bourgogne. Voor mijn favoriete witte vriendin evenwel, moet de wind je 600 kilometer westwaarts blazen, naar de Graves in de Bordeauxstreek. In het onooglijke dorpje Léognan, aan het eind van de Chemin Peyssardet, vind je Château Carbonnieux: een 17e-eeuws kasteel waar een gruwelijk lekkere wijn wordt gemaakt uit de liefdesrelatie tussen een Sauvignon Blanc en een Sémillon.

Na haar geboorte geven Chef d’entreprise Eric Perrin en zijn equipe de wijn een lichte houtrijping, waardoor zij zacht en speels over je tong danst en je na elke slok alleen maar een nieuwe slok wilt nemen. Om het bouquet van deze zongouden verleidster te beschrijven, kun je de hele wijnschrijversprullenmand leegschudden: ‘Kruisbessen, perzik, lychee, exotisch fruit’, u kent dat allemaal wel. Klein jammertje is dat deze Cinquième Grand Cru een flink centje kost. De Appie – bravo! – biedt haar aan voor 36 piek per fles. Voor de eigenaar van Château Carbonnieux zelf waarschijnlijk
een aalmoes, maar voor de gewone sterveling toch een behoorlijk ribje uit het lijf. Zeker als je, zoals ik, meteen een hele kist wilt. Maar ik kan u verzekeren, elke druppel is het waard.

 

Benieuwd naar de hele column? Je leest ‘m in Winelife 72. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Winelife Magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Winelife magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

nl_NLNederlands